Het kiezen van hardloopschoenen is geen impulsieve beslissing. Het aanschaffen van de verkeerde schoenen kan leiden tot vervelende blessures. Het is dus belangrijk om uit te zoeken welke hardloopschoenen het beste bij jou passen. In dit artikel zal ik uitleggen hoe je de juiste hardloopschoenen kunt kiezen.

Lees meer over het kiezen van de juiste hardloopschoenen op deze informatieve pagina.

Mijn eigen pijnlijke ervaring

Ik had ineens het idee om samen met mijn broer te trainen voor een marathon. Hoewel ik al een tijdje kleine afstanden liep, veranderde dit toen we per ongeluk een rondje van 17 km renden. We besloten om te trainen voor een grote marathon, maar eerst moesten we serieus kijken naar het kiezen van de juiste hardloopschoenen.

Bekijk ook dit artikel: 
Hoe beweeg je meer gedurende de dag?

Het belang van het juiste looppatroon

Het looppatroon van een hardloper speelt een cruciale rol bij het kiezen van de juiste hardloopschoenen. Er zijn drie soorten looppatronen: neutraal, overpronatie en onderpronatie. Het kennen van je looppatroon is essentieel om de juiste schoenen te selecteren. Hier zijn enkele manieren om je looppatroon te bepalen.

Neutraal looppatroon

Als je een neutraal looppatroon hebt, zullen je schoenen slijten in een 'S'-patroon, van de buitenkant van de hak naar de grote teen. Neutrale lopers hebben een breed scala aan schoenen om uit te kiezen, omdat de meeste hardloopschoenen neutraal zijn. Het is aan te raden om hardloopschoenen te selecteren met goede demping om de belasting op de benen te verminderen.

Overpronerend looppatroon

Bij overpronatie kantelt de voet te vroeg naar binnen, waardoor het gewicht op de binnenkant van de voet terechtkomt in plaats van op de bal van de voet. Dit kan extra druk op de knieën en heupen veroorzaken. Als je overpronatie hebt, zullen je schoenen voornamelijk slijten aan de binnenkant van de hak en onder de bal van de voet. Speciale schoenen die maximale ondersteuning bieden zijn aan te raden voor overpronerende lopers.

Onderpronerend looppatroon

Bij onderpronatie landt de voet vooral op de buitenkant. Als je een onderpronerend looppatroon hebt, zullen je schoenen vooral aan de buitenkant versleten zijn, en kan zelfs het 'schoenhuis' naar buiten zijn gaan staan. Onderpronerende lopers hebben meer kans op blessures, vooral aan de knieën, enkels en scheenbenen. Het is raadzaam om neutrale schoenen met veel demping te kiezen om de afwijking te compenseren.

Andere overwegingen bij het kiezen van hardloopschoenen

Naast het looppatroon zijn er nog andere factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van hardloopschoenen:

Schoenmaat: Houd er rekening mee dat je tijdens het hardlopen wat extra ruimte in je schoenen nodig hebt, dus er moet een vinger tussen je teen en de neus van de schoen passen.

Type ondergrond: Bedenk op welke ondergrond je voornamelijk gaat hardlopen, zoals asfalt of bos. Het type zool kan hierop worden afgestemd.

Overige zaken: Reflectoren op de achterkant van de schoenen zijn handig als je vaak 's avonds loopt. Kies schoenen die goed ademen en een open structuur hebben als je in de zomer loopt, terwijl een wat meer gesloten stof geschikt is voor winterse omstandigheden.

Het kiezen van hardloopschoenen

Het kiezen van hardloopschoenen kan gemakkelijk online worden gedaan, bijvoorbeeld bij Bol.com. Met de bovenstaande informatie kun je zelf de ideale schoen selecteren. Als je twijfelt over je looppatroon, is het aan te raden een afspraak te maken bij een gespecialiseerde hardloopwinkel voor een voetanalyse. Het deskundige personeel kan je helpen de perfecte hardloopschoenen te kiezen.

P.S. Smaak speelt ook een rol bij het kiezen van hardloopschoenen, hoewel het je prestaties niet direct beïnvloedt. Het kan echter wel bijdragen aan je zelfvertrouwen.

P.S.2. Vergeet ook niet om hardloopsokken te bestellen! Ze verminderen wrijving en bieden extra ondersteuning.