Je hebt met jezelf een afspraak gemaakt om meer fysiek actief te zijn, maar nu ben je ziek. Moet je sporten? Het antwoord hangt af van jouw symptomen. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen verkoudheid en griep voordat je besluit om te gaan sporten. Sporten met keelontsteking zonder koorts kan met lichte en matige intensiteit soms bevorderlijk zijn voor je immuunrespons, waardoor je keelklachten kunnen afnemen. Verkoudheid manifesteert zich meestal als een loopneus, hoesten en zere keel, zonder koorts. Bij een verkoudheid is het onwaarschijnlijk dat het je kwaad zal doen als je traint binnen de grenzen van je comfortniveau – en het kan je zelfs helpen om je beter te voelen.

 

Kun je sporten terwijl je griep hebt?

Symptomen van griep kunnen koorts, hoesten, loopneus, hoofdpijn, braken en diarree zijn. Experts zeggen dat het een goed idee is om te stoppen met trainen als je zo ziek bent. Trainen met griep kan je verder verzwakken en je zal ook anderen kunnen aansteken.

Bovendien kan te intensief trainen terwijl je ziek bent, het moeilijker maken om infecties te bestrijden. Dat betekent dat het langer kan duren voordat je beter wordt.

 

Sporten met een keelontsteking of niet?

Hier zijn enkele vragen waarmee je rekening moet houden bij het debat of je moet trainen met een keelontsteking of niet. Raadpleeg altijd een arts voordat je gaat sporten met keelpijn als je andere gezondheidsproblemen hebt, op leeftijd bent of zwanger bent of wanneer je twijfelt of je moet gaan sporten.

Als je keelontsteking hebt en aan lichaamsbeweging doet, drink dan veel water, eet een gevarieerd dieet en neem voldoende rust om te voorkomen dat de symptomen langer duren of verergeren.

 

Is het een verkoudheid of iets anders?

Sporten met een keelontsteking waar kun je op lettenHoewel veel virale en bacteriële infecties keelpijn en –ontsteking kunnen veroorzaken, is het rhinovirus oftewel verkoudheid, een van de meest voorkomende. Over het algemeen kan je sporten met keelontsteking als dit een symptoom is van verkoudheid. Een matige zweetsessie kan je zelfs helpen om je beter te voelen door je neusgangen te openen en de verstopte neus tijdelijk te verlichten.

Als je keelpijn echter gepaard gaat met koorts, sport dan niet. Bovendien, als er een besmettelijke aandoening bij je is vastgesteld, wil je wegblijven van de sportschool.

 

Heb je symptomen boven de nek?

Als jouw antwoord op deze vraag ja is en je koortsvrij bent, dan kun je waarschijnlijk sporten. Voor de duidelijkheid, “boven de nek” tekenen en symptomen die verband houden met verkoudheid kunnen een loopneus, verstopte neus, niezen of lichte keelpijn zijn. “Onder de nek” symptomen, waaronder verstopping op de borst, een hoestbui of een maagklachten, zouden een signaal moeten zijn om af te zien van jouw training en in plaats hiervan rust te nemen.

 

Wat voor soort oefening ben je van plan?

Als je je slecht voelt met een zere keel of verkoudheid, wil je misschien de intensiteit van je aanstaande training verlagen. Het inbouwen van fysieke activiteit in jouw dag is al goed voor jouw gezondheid. Niet elke training hoeft intens te zijn om nuttig te zijn. Intensieve lichaamsbeweging daarentegen kan jouw immuunsysteem onnodig belasten, dus het is verstandig om dit niet te doen wanneer je last hebt van een keelontsteking. Het vertragen of verkorten van de duur van jouw trainingsroutine zijn ook gemakkelijke manieren om de intensiteit van een training te verminderen.

 

Wat vertelt je lichaam je?

Of je kunt sporten als je verkouden bent, hangt voor een deel af van hoe je je voelt. Als je lichaam uitgeput is en je je uitgeput voelt, moet je deze symptomen waarschijnlijk beschouwen als een teken om te rusten. Het beste is om je lichaam je gids te laten zijn. Als je je niet goed voelt, weet dan dat een paar dagen weg van de sportschool op de lange termijn geen invloed zal hebben op je fysieke conditie; de pauze zal je lichaam in ieder geval sneller laten herstellen. Zodra je een verbetering van jouw gezondheid voelt, ga je geleidelijk terug naar jouw trainingsroutine. De meeste mensen herstellen van verkoudheid binnen zeven tot tien dagen.

 

Lees ook eens over:

 

Image by benzoix on Freepik 
Image by senivpetro on Freepik