Steeds meer mensen doen regelmatig aan sport, zoals fitness, en dat is natuurlijk maar goed ook. Regelmatig bewegen is van essentieel belang voor een goede gezondheid, zowel psychologisch als lichamelijk. Natuurlijk kan het altijd gebeuren dat er zich problemen voordoen tijdens het sporten. Een overbelaste pols door fitness bijvoorbeeld. Wat zijn de mogelijke oorzaken daarvan, en is het wel slim om met een overbelaste pols nog te fitnessen? Vragen waar je hieronder een antwoord op krijgt!

 

Mogelijke oorzaken van een overbelaste pols door de fitness

Een overbelaste pols is eigenlijk een blessure waarbij het polsgewricht zelf, of de ligamenten en pezen die errond liggen, een grotere belasting hebben moeten dragen dan ze aankunnen. Als dat eenmalig gebeurt, dan gaat de pijn die bij overbelasting komt kijken normaal gezien vanzelf weg. Wanneer je te zwaar of op een verkeerde manier blijft fitnessen, dan kan die overbelasting en dus de pijn chronisch worden, en is het probleem vaak veel moeilijker om op te lossen.

Wat zijn nu de mogelijke oorzaken van een overbelaste pols door fitnessen? Hieronder een overzicht:

 

Een te hoge intensiteit of gewicht

Een van de meest voorkomende oorzaken van een pols die overbelast is, is een te hoge trainingsintensiteit. Hierbij hebben we het vooral over het gewicht dat je gebruikt bij een bepaalde oefeningen, maar het kan ook bijvoorbeeld de explosiviteit zijn waarmee je traint.

Als die belasting te hoog is volgens wat je polsen aan kunnen, dan ontstaat er inflammatie en daardoor pijn. Andere mogelijke symptomen zijn roodheid, minder bewegingsvrijheid, enzovoort.

 

Te kort opwarmen

Een andere vaak voorkomende reden waarom men last krijt van een overbelaste pols is niet lang genoeg opwarmen. Een goede opwarming is van groot belang als je wilt dat je tijdens het sporten efficiënt kunt bewegen, blessures wilt vermijden en beter wilt presteren.

Warm je niet voldoende op? Dan zijn je spieren, gewrichten en pezen nog wat te koud en stijf om intensief te trainen. En dat kan zowel acute als chronische overbelasting in de hand werken.

 

Een verkeerde techniek

Als laatste speelt ook de techniek die je gebruikt bij het doen van bepaalde oefeningen een grote rol. Veel mensen trainen niet te zwaar of te hard, maar voeren de oefening in kwestie wel verkeerd uit. Dit is bijvoorbeeld het geval bij oefeningen voor de borstspieren of schouders.

Bij dergelijke oefeningen is de positie van de pols van groot belang om blessures te voorkomen én meer intensiteit aan te kunnen. Als je echter lang genoeg de verkeerde houding aanneemt, dan is de kans op overbelasting erg groot.

 

Tips om overbelaste pols bij bij fitness te voorkomen

Tips om overbelaste pols bij bij fitness te voorkomenEr zijn verschillende manieren waarop je een pols die is overbelast door fitness kunt vermijden tijdens het sporten. Hieronder een aantal goede voorbeelden:

 

Train matig intensief

Ten eerste is het beter om de intensiteit van je training een beetje terug te schakelen, zodat je zeker weet dat je geen te zware gewichten gebruikt. Bouw je kracht traag op, zodat je pezen en gewrichten zich aan de steeds groter wordende belasting kunnen aanpassen.

 

Neem voldoende rust

Daarbij is het belangrijk om tussen je trainingen door voldoende rust te nemen. Neem minstens twee dagen vrijaf van de sportschool, en zorg dat je voldoende slaapt ’s nachts. Zo krijgen je pols en andere gewrichten de tijd een ruimte om optimaal te herstellen, waardoor de kans op blessures zoveel kleiner is.

 

Laat je begeleiden

Ten slotte kan het geen kwaad om je eventueel door een professional te laten begeleiden. Veel mensen die beginnen met fitnessen hebben behoefte aan een trainer die hen het reizen en zeilen van de sportschool toont, stap voor stap. Dit is vooral belangrijk omdat je dan de juiste techniek aanleert bij het doen van complexe oefeningen.

Bij heel wat fitnessoefeningen is de pols een onmisbare schakel om niet alleen veilig, maar ook correct te bewegen. Je kan al heel wat problemen vermijden, zowel op korte als lange termijn, als je de hulp van een personal trainer inschakelt!

 

Is het verstandig om te fitnessen als je pols overbelast is?

Is het een goed idee als je polst overbelast is door fitness? Het antwoord op die vraag hangt van een aantal factoren af. Ten eerste moet je vertrouwen op je eigen gevoel. Als je bijvoorbeeld pijn of discomfort ervaart bij het uitvoeren van bepaalde oefeningen, dan is het beter om deze even links te lagen liggen. Aan de andere kant is er geen reden waarom je oefeningen die je pijnloos kunt uitvoeren niet zou mogen doen.

Twijfel je nog een beetje over wat je wel en niet zou mogen doen? Raadpleeg dan eventueel een dokter of fysiotherapeut. Deze zullen je kunnen helpen bij het stellen van een goede diagnose, waardoor je een duidelijk beeld hebt van de ernst van de overbelasting. En op basis daarvan is het gemakkelijker om te bepalen welke oefeningen je wel of niet kunt doen.

In ieder geval is het bij overbelasting van de pols belangrijk dat je voldoende rust en je lichaam tijd geeft om te herstellen. Doe je dat goed? Dan kan je waarschijnlijk zonder problemen verder blijven fitnessen!

 

Lees ook eens over:

 

Weight lifting photo created by senivpetro - www.freepik.com
Hand take photo created by Yaroslav Danylchenko - www.freepik.com