Win altijd medisch advies in. Wij hebben enkel de algemene beschikbare kennis in dit artikel beschreven. In dit artikel leggen we uit welke sporten en oefeningen je kunt doen na een TIA of beroerte. Als de bloeddruk goed is ingesteld en de arts groen licht geeft, mogen patiënten met een beroerte zeker op machines oefenen. Zij mogen zichzelf echter niet te veel belasten en moeten regelmatig hun pols opnemen. Plotselinge draaiende bewegingen van het hoofd en oefeningen met het hoofd schuin naar beneden moeten worden vermeden. Zwaar duwen is ook een no-no. Gebruik daarom machines met een lage intensiteit of machines met slechts enkele gewichten.

 

Welke soorten beweging en sport zijn geschikt na een tia of beroerte?     

Wat de cardiovasculaire gezondheid betreft, worden vooral duursporten aanbevolen. Dit verwijst naar gematigde fysieke activiteiten waarbij de polsslag licht verhoogd is, zoals stevig wandelen. Welke vorm van lichaamsbeweging voor jou bijzonder geschikt is, hangt af van je huidige gezondheidstoestand of conditie. Praat met je huisarts over een sport die voor jou geschikt is. Veel slachtoffers van een beroerte hebben last van fysieke beperkingen na de beroerte. Meestal treft dit vooral één lichaamshelft. Daarom kunnen de algemene aanbevelingen voor lichaamsbeweging na een beroerte voor veel patiënten niet zomaar worden overgenomen. In plaats daarvan zijn ambulante therapeutische maatregelen de eerste prioriteit voor de meeste getroffenen na klinische revalidatie. Afhankelijk van welke lichamelijke beperkingen er nog zijn, kunnen bijvoorbeeld ergotherapie en fysiotherapie je ondersteunen bij je herstel. De therapeuten trainen met je uithoudingsvermogen, kracht en weerbaarheid, individueel aangepast aan je fitnessniveau, en oefenen met je de bewegingen die voor jou belangrijk zijn in het dagelijks leven.

Volgens de huidige aanbevelingen zouden volwassenen bij voorkeur 5 dagen per week 30 minuten aan lichaamsbeweging moeten doen.  De ervaring leert echter dat het in veel gevallen zinvol is te beginnen met zeer korte trainingseenheden – zelfs met een duur van slechts vijf minuten – en vervolgens de werkbelasting over een aantal weken langzaam op te voeren. Vooral als je lang niet gesport hebt.

 

Lichaamsbeweging in het dagelijks leven

Na een beroerte kunt u uw lichte bewegingsprogramma aanvullen met bijvoorbeeld meer beweging in het dagelijks leven:

  • Loop vaker.
  • Vermijd het gebruik van de lift en neem in plaats daarvan de trap.
  • Loop op en neer terwijl je telefoneert.
  • Loop meerdere malen om gerechten en voedsel naar de eettafel te dragen in plaats van een dienblad te gebruiken.
  • Als je na een tia of beroerte regelmatig beweegt, zal ook het bewegen in het dagelijks leven je steeds gemakkelijker afgaan.

 

Lees ook eens over: