Neusproblemen kunnen een nadelige invloed hebben op je sportprestaties. Steeds zwaardere lichamelijke inspanning vereist dat het neusademhalingssysteem efficiënt functioneert om aan de toenemende zuurstofbehoefte te voldoen. Rhinitis is de meest voorkomende neusaandoening bij sporters en kan tal van gevolgen hebben. Soms is een operatie noodzakelijk, maar dit wordt vaak door professionele sporters te lang uitgesteld, omdat ze uit de running zijn. Hoe snel kan je eigenlijk weer sporten na een neusoperatie?

Er zijn verschillende soorten operaties aan de neus. De meest voorkomende zijn de septumcorrectie of tussenschot operatie en de conchometie, waarbij je aan de onderste neusschelpen wordt geopereerd.

De meeste mensen hebben een sinusoperatie omdat ze ernstige sinusproblemen hebben waarvoor medicatie niet heeft geholpen. Sinuschirurgie kan het verwijderen van geïnfecteerd sinusweefsel, bot of poliepen inhouden. Er zijn verschillende soorten sinusoperaties die zijn ontworpen om minder ingrijpend te zijn, zodat je snel kunt herstellen.

 

Wat zijn soorten sinuschirurgie?

Er zijn verschillende soorten sinusoperaties:

Functionele endoscopische sinuschirurgie (FESS)

Dit is het meest voorkomende type sinusoperatie. Deze operatie verbreedt de drainagedoorgangen tussen de neus en de sinussen, waarbij bot of geïnfecteerd weefsel wordt verwijderd, zodat slijm dat in de sinussen vastzit, eruit kan komen. Zorgverleners gebruiken endoscopen om de binnenkant van de neus en sinussen te bekijken en de operatie te begeleiden. Je moet gedurende ten minste 10 dagen na de operatie overbelasting, zwaar tillen (> 10 kilo) vermijden. Je kunt 50% van jouw normale trainingsregime hervatten 1 week na de operatie en jouw normale routine 2 weken na de operatie.

 

Ballon-sinuplastie

Ballon-sinuplastie is een minimaal invasieve behandeling voor sinusitis. Er wordt een endoscoop en katheter om een ​​kleine ballon in de neus te geleiden. Ze blazen de ballon op om de doorgang naar je sinussen te vergroten. Over het algemeen wordt aangeraden om de eerste week alleen gematigd te bewegen en je te onthouden van zware inspanning.

 

Caldwell Luc-operatie

Deze operatie wordt uitgevoerd wanneer traditionelere benaderingen de sinusproblemen niet hebben opgelost. Bij deze operatie maken zorgverleners een nieuwe opening van de maxillaire sinus  zodat slijm uit de sinusholtes kan wegvloeien.

 

Neusschelpverkleining

Neusschelp of turbinate -verkleining is een operatie om de omvang van de neusschelpen te verkleinen. Dit zijn kleine benige structuren in de neus. Vermijd lichaamsbeweging en beperk elke inspanning gedurende ten minste 2 weken na de operatie. Dit omvat niet buigen, tillen (meer dan 5 kilo) of overbelasting. Jouw chirurg kan je adviseren wanneer het veilig is om weer te gaan trainen.

 

Sporten na neusoperatie: wanneer en hoe te hervatten na neuscorrectie?

Een andere vorm van neusoperatie is die van de neuscorrectie. Een neuscorrectie kan uitgevoerd worden vanuit medisch oogpunt, zodat je beter gaat ademen, maar het kan ook vanuit esthetisch oogpunt plaatsvinden.

Na een operatie voor plastische chirurgie aan het gezicht, is het meest voorkomende dat de arts je aanbeveelt om te rusten, dus als je wilt terugkeren naar de sportschool of een andere sport wilt beoefenen, moet je minstens een maand wachten. Zo zal, altijd zonder belasting van het lichaam, de lichamelijke oefeningsroutine beetje bij beetje terugkeren, zodat het nieuw geopereerde gebied er niet onder lijdt.

Maar dat is geen voldoende antwoord voor degenen die sport als een onderdeel van hun dagelijkse leven hebben. Daarom gaan we proberen te beantwoorden: wat voor soort activiteit kan je in meer of mindere mate doen?

 

Wanneer mag je sporten na een neuscorrectie?

De eerste vraag kan op een eenvoudige manier worden beantwoord, aangezien al die sporten die een plotselinge verlaging van het hoofd vereisen, gecontra-indiceerd zijn, dus ze kunnen alleen worden gedaan als het wordt gedaan met minstens de helft van het gewicht dat eerder werd uitgevoerd.

 

Wanneer mag je na een neuscorrectie naar de sportschool?

Als je aan een aerobe vorm zoals dansen doet, dan kun je na 30 dagen weer starten. Zodra de eerste maand van herstel voorbij is, kunt u langzaam de intensiteit en duur van jouw training verhogen. Zorg ervoor dat je een bevestiging krijgt van jouw chirurg en blijf naar jouw lichaam luisteren.

Als jouw chirurg het goedkeurt, kun je ook weer zwemmen. Het hangt er allemaal vanaf of je neus volledig is genezen of niet.

 

Wanneer kan ik na een neuscorrectie gaan hardlopen of fietsen?

Bij het beoefenen van sporten in de buitenlucht, waaronder activiteiten als fietsen, is het raadzaam om pas na ongeveer 15 dagen te fietsen, aangezien dit geen groot risico vormt voor het aangedane deel van het gezicht. Mits het natuurlijk langzaam en zorgvuldig gebeurt.

Als het echter gaat over spinning of wielerwedstrijden, dan veranderen de zaken, aangezien je hier meer inspanning kunt verwachten. De andere buitensporten bij uitstek zijn hardlopen of wandelen. Je zou een maand moeten wachten als je wilt gaan hardlopen na een neuscorrectie en minder dan een week als je wilt wandelen, want beweging is goed.

 

Lees ook eens over:

 

Image by benzoix on Freepik 
Image by senivpetro on Freepik