Beoefende krachtsporters zweren erbij: het nemen van eiwitten binnen uiterlijk zo’n half uur na het sporten. Wie begint met krachttraining, zoals fitness, kan wel wat extra’s gebruiken voorafgaand aan het sporten. Nu zijn we echt niet direct allemaal een bodybuilder bij een wekelijks bezoek aan de sportschool, maar toch willen we onze spieren op de juiste manier ondersteunen, en dat doe je door eiwitrijk voedsel te eten kort na je trainingssessie.

 

Eiwitten, goed voor het spierherstel

Bodybuilders, zoals gezegd, consumeren veel eiwitten. Niet alleen na het sporten, maar ook gedurende de dag. Zij eten meerdere eiwitrijke maaltijden per dag, hetzij in kleinere hoeveelheden om niet te over consumeren. Dit is niet alleen voor spierherstel nuttig, maar ook voor de groei van de spieren die daarbij veel eiwitten nodig hebben. Maar hoe zit dat voor de gemiddelde persoon, die een paar uur per week in de sportschool doorbrengt? Bij matig sporten volstaat het om dagelijks de aanbevolen hoeveelheid eiwitten te eten, en na het sporten wat extra eiwitten.

 

Eiwitten voor of na het sporten?

Het is aanbevolen om eiwit te nemen na het sporten, omdat dit helpt bij het herstel en de groei van spieren. Eiwit helpt bij het opbouwen én repareren van spierweefsel. Het is het meest effectief wanneer eiwitrijke voeding gegeten wordt na een training, wanneer de spieren het meest gevoelig zijn voor herstel. Eiwit voor de training kan wel helpen natuurlijk voor voldoende energie tijdens de training zelf, evenals koolhydraten.

 

In welke voeding zitten veel eiwitten?

Sporters nuttigen eiwitrijke voeding binnen uiterlijk 30 minuten na het sporten voor een optimaal spierherstel. Nu ben je als sporter natuurlijk niet altijd in de gelegenheid om etenswaren mee te nemen naar de sportschool en binnen een half uur thuis zijn en gegeten hebben is ook lang niet altijd haalbaar. Logisch dus dat sporters vaak een eiwitshake nemen na het sporten of nog handiger, eiwitrepen bij zich hebben om direct te nemen na het sporten. Eiwitrepen vergen geen enkele bereiding en zijn direct te nuttigen. Zorg dan wel dat je hoogwaardige repen koopt met een hoog en rijk eiwitgehalte; alleen dan is het zinvol.

 

Welke eiwitrijke voeding kun je thuis nemen na het sporten?

Heb jij wel de tijd en mogelijkheden om na het sporten wat voeding te bereiden? De volgende voedingswaar is bijzonder geschikt om aan een flinke dosis eiwit te komen:

  • Eieren: in alle soorten en maten, van een gekookt ei tot een lekker omelet met kaas
  • Zuivelproducten: met name yoghurt, kwark en kaas zijn uitstekende eiwitrijke producten
  • Vis: tonijn is zeer geliefd en eiwitrijk, evenals zalm
  • Vlees: kipfilet is rijk aan eiwitten, net als rundvlees – zoals biefstuk
  • Peulvruchten: bonen zijn rijk aan eiwitten, denk aan witte en bruine bonen, kikkererwten en linzen (het zijn ook nog eens vleesvervangers)

Wie wil zorgen voor een optimaal spierherstel, evenals groei en ontwikkeling van de spieren, zorgt dat bovenstaande voedingsproducten ruim op voorraad zijn!

 

Lees ook eens over: