Als je overweegt om deel te nemen om meer te gaan fietsen, volgen hier enkele goede redenen om op de fiets te stappen. Is fietsen gezond? Ja, dat is het zeker! De voordelen van fietsen zijn net zo talrijk als de prachtige wegen die je kunt vinden. Hier worden 10 redenen gegeven waarom fietsen gezond is. 

 

1. Fietsen verbetert je mentale welzijn

Fietsen verbetert je mentale welzijnUit onderzoeken blijkt dat mensen met een fysiek actieve levensstijl een aanzienlijk hogere welzijnsscore hebben dan inactieve personen. Er zijn zoveel manieren waarop lichaamsbeweging je humeur een boost kan geven: er is de basisafgifte van adrenaline en endorfine en het verbeterde zelfvertrouwen dat voortkomt uit het bereiken van nieuwe dingen, zoals het voltooien van een sportieve activiteit.

Fietsen combineert lichaamsbeweging met buiten zijn en nieuwe inzichten ontdekken. Je kunt solo rijden – zodat je tijd hebt om zorgen of zorgen te verwerken, of je kunt met een groep rijden waardoor je je sociale kring verbreedt.

 

2. Fietsen versterkt je immuunsysteem

Uit studies komt naar voren dat lichaamsbeweging enorme voordelen heeft voor de gezondheid van de bovenste luchtwegen, waardoor het aantal gevallen van verkoudheid wordt verminderd. Ook bij matige lichaamsbeweging kan je immuunsysteem verbeteren doordat lichaamsbeweging de productie van essentiële eiwitten verhoogt en witte bloedcellen activeert.

Waarom kiezen voor de fiets? Fietsen naar het werk kan de tijd van jouw woon-werkverkeer verkorten en je bevrijden van de beperkingen van met bacteriën doordrenkte bussen en treinen. Het is wel zo dat onmiddellijk na intensieve training, zoals een intervaltraining, jouw immuunsysteem wordt verlaagd, maar voldoende herstel, zoals goed eten en slapen, helpt afdoende.

 

3. Fietsen is goed tegen overgewicht

Om af te vallen moet je meer calorieën verbranden dan je verbruikt. Door te fietsen verbrand je opvallend veel calorieën: tussen de 400 en 1000 per uur, afhankelijk van de intensiteit waarmee je fietst en je gewicht.

 

4. Met fietsen bouw je spiermassa

Met fietsen bouw je spiermassa opDoor de weerstand die het fietsen met zich meebrengt, verbrand je niet alleen vet, maar je bouwt ook spiermassa op, vooral rond de bilspieren, hamstrings, bovenbenen en kuiten. Spieren zijn magerder dan vet en mensen met een hoger percentage spieren verbranden meer calorieën, zelfs als ze zitten.

 

5. Fietsen is goed voor je longen

Het klinkt wellicht vreemd, maar studies hebben gesuggereerd dat mensen die fietsen eigenlijk aan minder gevaarlijke dampen worden blootgesteld dan mensen die met de auto reizen. In een onderzoek van de Healthy Air Campaign, Kings College London en Camden Council werden luchtvervuilingsdetectoren geïnstalleerd bij een chauffeur, een busgebruiker, een voetganger en een fietser die een drukke route door het centrum van Londen gebruikten.

De resultaten toonden aan dat de bestuurder vijf keer meer vervuiling ervoer dan de fietser, evenals drie en een half meer dan de wandelaar en twee en een half keer meer dan de busgebruiker. Om een lang verhaal kort te houden: de fietser won.

 

6. Fietsen vermindert risico op ziekten

Met fietsen verhoog je je hartslag, zorg je ervoor dat het bloed door je lichaam stroomt en verbrand je calorieën, waardoor de kans op overgewicht wordt verkleind. Als gevolg hiervan behoort het tot een van de beste vormen van lichaamsbeweging. Het wordt door artsen aanbevolen als een gezonde manier om het risico op het ontwikkelen van ernstige ziekten zoals hartaandoeningen en kanker te verminderen. Je kunt dus vaststellen dat fietsen gezond is voor je lichaam.

Nieuw bewijs werd gepresenteerd in de vorm van een studie uitgevoerd door de Universiteit van Glasgow. Onderzoekers bestudeerden meer dan 260.000 personen in de loop van vijf jaar – en ontdekten dat alleen al fietsen naar het werk het risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen of kanker kan halveren.

 

7. Fietsen kent een lage lichaamsbelasting

Veel van de resultaten die we bespreken als we het hebben over de voordelen van fietsen, zijn gerelateerd aan lichaamsbeweging. Maar de ene beweging is de andere niet. Hardlopen is bijvoorbeeld belastend voor je gewrichten en je krijgt daarom eerder last van blessures.

Toen wetenschappers langeafstandslopers en wielrenners vergeleken, ontdekten ze dat de hardlopers 133-144 procent meer spierschade hadden en 256 procent meer ontstekingen.

Het gebrek aan gewichtsbelasting betekent ook dat fietsen niet zo veel doet om de botdichtheid te verhogen als andere sporten, dus het is een goed idee om er wat krachttraining naast te doen.

 

8. Fietsen helpt je om beter te slapen

Het is waarschijnlijk geen hogere wiskunde dat jezelf vermoeien op de fiets je slaap zal verbeteren, maar nu is het bewezen. Onderzoekers van de Universiteit van Georgia bestudeerden mannen en vrouwen van 20 tot 85 jaar over een periode van 35 jaar en ontdekten dat een afname van de conditie van 2 procent voor mannen en 4 procent voor vrouwen resulteerde in slaapproblemen .

Op zoek naar oorzaken achter het verband suggereerden de wetenschappers dat het een vermindering van angst zou kunnen zijn, veroorzaakt door lichaamsbeweging, dat het vermogen om te slapen verhoogt. Lichaamsbeweging beschermt ook tegen gewichtstoename met de leeftijd, wat een andere oorzaak is van slaapstoornissen.

 

9. Met fietsen functioneren je hersens beter

Lichaamsbeweging is herhaaldelijk in verband gebracht met de gezondheid van de hersenen en de vermindering van cognitieve veranderingen die ons later in het leven kwetsbaar kunnen maken voor dementie.

Een onderzoek uit 2013 wees uit dat tijdens het sporten de bloedstroom in de hersenen van fietsers met 28 procent toenam en tot 70 procent in specifieke gebieden. Niet alleen dat, maar na inspanning bleef de bloedstroom in sommige gebieden zelfs na inspanning met 40 procent stijgen.

Een betere doorbloeding is goed, want het zorgt ervoor dat je gezond blijft. De studie concludeerde dat je 45-60 minuten zou moeten fietsen, op 75-85 procent van de maximale ‘hoorfrequentiereserve’ (max. hartslag minus rusthartslag) en vier keer per week. Niets houd je nu natuurlijk meer tegen om te fietsen!

 

10. Fietsen is een sociale bezigheid

Fietsen is een ongelooflijk sociale bezigheid. Lid worden van een fietsclub of -groep is een uitstekende manier om je sociale kring te vergroten en als je net begint met fietsen, vind je daar waarschijnlijk ook al het onderhouds- en trainingsadvies waar je naar op zoek bent. Of je sluit je aan bij een gezellige club fietsers die geregeld recreatie tochten maken. Al ga je in je eentje op pad, de kans dat je ander fietsers ontmoet en een gezellig praatje maakt is vrij groot. Dit sociale aspect is altijd goed voor je welzijn. Als je nog meer wil lezen over waarom fietsen gezond is, klik dan hier.

 

 

Lees ook eens over:

 




Mountain bike photo created by jcomp - www.freepik.com