Ben je toe aan een actiever leven en ben je er klaar voor om beter in je vel te zitten? Hardlopen is een plezierige bezigheid waarbij de inspanning en ontspanning hand in hand gaan. Wanneer eenmaal gaat beginnen met hardlopen, dan zul je al snel merken dat je ernaar gaat verlangen om je schoenen aan te trekken om je rondje te kunnen maken.

 

Individuele vrijheid

Naar schatting telt ons land 2,4 miljoen hardlopers die regelmatig lopen. Het mooie aan deze bezigheid is dat het een individuele sport is die je ook in een groeps- of verenigingsverband kan uitoefenen. Je kunt wedstrijden lopen in competitieverband of je kunt het doen om je conditie te verbeteren en tegelijkertijd te genieten van de buitenlucht. Het mooie aan hardlopen is dat je het kan doen wanneer het jou uitkomt, ’s avonds laat of ’s ochtends vroeg, je bepaalt je eigen tijden. Dit geldt in zekere zin ook voor fietsen

 

Verbetering conditie

Als je met hardlopen begint dan merk je al snel dat je algehele conditie verbetert; je voelt je fitter en gezonder. Als je nog nooit eerder aan sport hebt gedaan of bij gezondheidsklachten, dan is het wel raadzaam om eerst te overleggen met je huisarts of een andere gezondheidsspecialist. Bewegen is in ieder geval goed voor je lichaam en het biedt je ook een aantal voordelen. Zo zul je merken dat je beter slaapt wanneer je regelmatig loopt. Dat is een natuurlijk proces omdat je lichaam na fysieke inspanning naar rust verlangt. Om je goed op gang te helpen volgen in deze blog een aantal tips, die je kunnen helpen om het plezier in het hardlopen te vergroten.

Lees onze tips door als je gaat beginnen met hardlopen en zorg ervoor dat je goed voorbereidt bent. 

 

Tip 1: Zorg voor balans van arbeid en rust

bepaal zelf je schema als je met hardlopen gaat beginnenHardlopen is een duursport waarbij alles draait om de opbouw en de balans. Voor de beginner en de gevorderde marathonloper geldt dezelfde regel dat de rust net zo belangrijk is als de arbeid die er verricht wordt. Richt daarom je training altijd zo in dat je stopt met het idee dat je nog wel een rondje zou kunnen lopen. Als je een keer tot het uiterste bent gegaan, dan is dat geen probleem, maar zorg wel voor voldoende rust na het lopen. Er bestaat een trainingsvorm waarbij je met maximale inspanning loopt, maar dit kun je beter uitvoeren als je al voldoende conditie hebt opgebouwd.

 

Tip 2: Bepaal je opbouw met een schema

De beste manier om ervoor te zorgen dat je als hardloper geen doodloper wordt, is door van tevoren na te denken over je opbouw. Je houdt het dan leuk omdat je niet over je grenzen heen gaat. Er is hierover veel informatie online. Zo kun je bijvoorbeeld voor hardloopschema’s kijken bij hardlopen.nl. Met een goed schema bereik je sneller je doel, ook al begin je langzaam. Als beginner ga je dan de uitdaging van 3 km hardlopen binnen 6 weken aan, waarbij je deze afstand dan uiteindelijk moeiteloos loopt en zin hebt in meer kilometers.

 

Tip 3: Let op je eetpatroon

Hardlopen en voedsel zijn met elkaar verbonden. Door de lichamelijke inspanning gaat je lichaam verlangen naar de brandstof die het nodig heeft, zodat er minder snel verzuring of hongerklop toeslaat. Ook is het lopen op een volle maag niet prettig en geen enkele expert zal je dit aanraden. Een groot voordeel van hardlopen is dat je spijsvertering er beter door gaat werken. Als een van je doelen is dat je wilt afvallen, dan is lopen een uitstekende manier. Wanneer je dan ook je eetpatroon weet aan te passen, dan zul je ook merken dat je gewicht blijvend vermindert.

 

Tip 4: Zorg voor een goede stretch

Zorg voor een goede stretch als je begint met hardlopenHardlopen is veelzijdig: je gebruikt je hele lichaam wanneer je loopt. Uiteindelijk leidt het tot een algehele verbetering van je lichaamshouding. Goed hardlopen is soepel lopen. Spierpijn komt soms voor, maar het wordt een probleem wanneer je niet meer goed kunt bewegen. De beste manier om dit te voorkomen is door te stretchen voor dat je gaat lopen en nadat je gelopen hebt. Je brengt zo ontspanning in je spieren en pezen en je lichaam kan de afvalstoffen dan goed afvoeren. Ook met stretchen moet je opbouwen, ga een beetje uit je comfortzone maar forceer je lichaam niet.

 

Tip 5: Ontwikkel je techniek

Wanneer je hardloopt dan krijg je te maken met reactiekracht. Ieder keer dat je voet de grond raakt is een landing, waarbij je lichaam de ontstane energie absorbeert. Wanneer je houding tijdens het lopen niet goed is, dan kun je dit voelen in je gewrichten, bijvoorbeeld in je knieën. Zo is het van belang dat je bovenlichaam niet slingert en dat je heupen goed meebewegen. Voordat je gaat beginnen met lopen is het daarom van belang dat je coördinatie-oefeningen doet, deze zijn ook te vinden op hardlopen.nl. Je wordt je dan bewust van je lichaamshouding en je begint met het ontwikkelen van je looptechniek.

 

Tip 6: Draag goede hardloopschoenen

Draag goede hardloopschoenen als je start met hardlopenJe schoenen zijn je belangrijkste hulpmiddelen als je gaat beginnen met hardlopen. Ze dienen comfortabel te zitten en geen druk of wrijving te veroorzaken. Wanneer je schoenen gaat kopen dan is een belangrijke vuistregel dat er voldoende ruimte voor je tenen overblijft, ongeveer een duimbreedte. Ook de hiel, enkel en je middenvoet moeten vrijuit kunnen bewegen. Het type schoen dat bij je past wordt mede bepaald door de manier waarop je je voet afzet en hoe je landt.

In speciaalzaken word je gefilmd terwijl je loopt, zodat de verkoopmedewerkers kunnen zien welk type schoen je nodig hebt. Bovendien is het terrein waarop je gaat hardlopen bepalend voor de grip en ondersteuning die je schoen moet bieden. Daarnaast zijn er nog andere criteria waaruit je kunt kiezen, zoals ademende schoenen of waterdichte schoenen, het gewicht van de schoen en de kleur.

 

Tip 7: Besef dat je uniek bent

Hardlopen is een individuele sport en het is bovendien zeer persoonlijk. Ieder lichaam is anders en de perfecte manier van lopen, afzetten, landen en voeding bestaat eigenlijk niet. Hardlopen is net zo persoonlijk als je lichaamsbouw, je moet op die manier bewegen die bij je lichaam past. Wanneer je als hardloper een detail verandert, zoals de landing, dan moet je vaak ook je hele stijl aanpassen. Zo’n nieuwe stijl moet dan wel geschikt zijn voor jouw lichaam.

Je bent nou eenmaal uniek, dit ben je ook in je loopstijl. Je kunt experimenteren met technieken die je bij andere lopers ziet, maar wat voor sommigen werkt, werkt misschien niet voor jou. Het kan zijn dat je van snelheid houdt, maar dat het er technisch anders uitziet dan bij anderen. We bewegen allemaal verschillend, het belangrijkste aspect is dat je op een ontspannen manier beweegt. Het enige dat voor iedereen gelijk is, is dat lichtjes naar voren hellen het beste resultaat geeft bij het hardlopen. Wanneer je geruime tijd blessurevrij loopt, dan is je techniek goed genoeg.

 

Lees ook eens over: