Het is bewezen dat traditionele Chinese geneeskunde helpt bij het afvallen. Acupunctuur is geen wondermiddel waar bij je zonder iets te doen afvalt. Het is echter zeer effectief te verliezen, omdat je spijsvertering beter gaat werken en je minder een hongerig gevoel hebt. De acupunctuurnaalden worden in de huid ingebracht en dit heeft als doel om de stroom van Qi (vitale energie) door het lichaam te verbeteren.

Houd er wel rekening mee dat je, net als bij elk programma voor gewichtsverlies, bereid moet zijn om jouw levensstijl aan te passen om deze behandeling effectief te laten zijn. Accupunctuur stimuleert je lichaam om je voedsel goed te verteren door de stimulatie van hormonen. Een combinatie met een aangepast dieet en voldoende beweging zorgt er vervolgens voor dat je afvalt.

 

Accupunctuur

Acupunctuur is een oude traditionele Chinese geneeskundige praktijk waarbij dunne naalden in zeer specifieke punten op het lichaam worden ingebracht. Deze naalden worden geplaatst om de belangrijkste zenuwen in het lichaam te stimuleren die energie en het metabolisme reguleren, evenals tal van andere factoren die jouw gezondheid positief kunnen beïnvloeden.

 

Traditionele Chinese geneeskunde en gewichtsverlies

In de traditionele Chinese geneeskunde is de overtuiging dat overmatige gewichtstoename voornamelijk wordt veroorzaakt door een onbalans in het lichaam als gevolg van een storing in de milt en leverorgaansystemen. Sommige mensen merken de effecten van acupunctuur vrij snel op en hebben slechts om de week een behandeling nodig.

 

Hoe helpt acupunctuur bij gewichtsverlies?

Hoe helpt acupunctuur bij gewichtsverliesAcupunctuur kan helpen bij gewichtsverlies door het reguleren van de hormoonproductie, het verbeteren van de stofwisseling, het optimaliseren van de spijsvertering, het verminderen van ontstekingen, het onderdrukken van de eetlust, het verminderen van waterretentie en het optimaliseren van andere lichaamsfuncties die verband houden met obesitas en gewichtsverlies. Acupunctuur heeft een aantal effecten, die hieronder worden besproken.

 

1- Verbetering van spijsvertering

Met behulp van maag- en nier acupunctuurpunten is het mogelijk om de werking van het spijsverteringsstelsel te verbeteren en zelfs de hoeveelheid voedingsstoffen die door het lichaam worden opgenomen te verhogen. Door langzame spijsvertering te voorkomen en de darmgezondheid te verbeteren, kunt je constipatie, een opgeblazen gevoel en andere gastro-intestinale problemen verlichten die tot vetafzetting kunnen leiden.

 

2- Vermindering ontsteking

Ontsteking of spanning in de darmen, spieren en andere weefsels van het lichaam kunnen het metabolisme vertragen, het immuunsysteem belasten en zelfs de gezondheid van het hart en de spijsvertering beïnvloeden. Door spanning te verlichten en de immuunrespons van het lichaam te reguleren, kan acupunctuur voor gewichtsverlies jouw niveaus van oxidatieve stress verlagen en jouw lichaam optimaliseren om de overtollige kilo’s kwijt te raken.

 

3- Stoppen van waterretentie

Het stimuleren van de zenuwen van de nieren en het endocriene systeem ontmoedigt het vasthouden van water in het lichaam. Voorkomen dat jouw lichaam overtollig water opslaat, is een snelle manier om gewicht te verliezen.

 

4- Hormoonproductie

Als jouw hormoonspiegels uit balans zijn, kunnen veel verschillende lichaamsprocessen negatief worden beïnvloed, van de spijsvertering en cognitie tot genezing en het functioneren van het immuunsysteem. Acupunctuur van de milt en het Shen Men-punt in het oor blijken effectief te zijn in het balanceren van de hormoonspiegels.

 

5- Verhogen van het metabolisme

Naalden die het schildkliergebied stimuleren, kunnen de werking van jouw hypofyse stimuleren, een van de belangrijkste delen van het lichaam met betrekking tot de stofwisseling. Het kan daardoor de snelheid van vetverbranding verhogen, waardoor niet alleen jouw trainingen, maar ook jouw dagelijkse activiteiten, effectiever zijn in het verbranden van calorieën en zodoende het verliezen van gewicht.

 

6- Verbetering van de stemming

Acupunctuur kan de afgifte van endorfines in het lichaam op gang brengen, dit zijn feel-good hormonen die stress en angst snel kunnen elimineren. Veel mensen eten te veel als ze hoge niveaus van stresshormonen hebben of zich overweldigd voelen. Acupunctuur kan helpen om die neigingen weg te nemen.

 

Accupunctuur van het oor

Als het gaat om acupunctuur voor gewichtsverlies, zijn er een aantal belangrijke gebieden op het lichaam waarop je je moet concentreren. Zoals eerder vermeld, zijn dat met name de gebieden die verband houden met de spijsvertering en voedselinname, zoals de maag, de nieren en de mond.

Schildklier- en endocriene acupunctuur kan ook helpen bij het reguleren van jouw hormoonspiegels en zorgen voor een goede energiestroom in het lichaam, terwijl het ook helpt bij de eetlust en metabolische snelheid. De longen en milt zijn ook kritieke gebieden voor acupunctuur voor gewichtsverlies, maar het belangrijkste en meest onverwachte gevoeligheidspunt voor gewichtsverlies is eigenlijk het oor.

 

Oortherapie

In de afgelopen jaren heeft acupunctuur oortherapie (ook bekend als auriculaire acupunctuur) voor gewichtsverlies veel aandacht gekregen nadat er een aantal onderzoeken zijn uitgevoerd die significant gewichtsverlies lieten zien na oortherapie. Het oor is een van de dichtste gebieden op het lichaam voor zenuwuiteinden die over het hele lichaam met elkaar verbonden zijn. Er zijn tientallen verschillende specifieke punten op het oor, zorgvuldig bestudeerd en geregistreerd gedurende duizenden jaren, die van invloed kunnen zijn op jouw gezondheid.

 

Verandering van levensstijl

Zoals bij elke afslankstrategie, zal een enkele verandering in jouw levensstijl of gedrag waarschijnlijk niet de gewenste resultaten opleveren. Hoewel acupunctuur jouw metabole en hormoonspiegels effectief kan veranderen en tal van problemen met betrekking tot gewichtsverlies kan aanpakken, moet je deze behandeling toch aanvullen met het juiste dieet en regelmatige lichaamsbeweging.

 

Oortherapie en dieet

Een studie, gepubliceerd in Medical Acupuncture, vond dat oor acupunctuur in combinatie met een dieet van 2000 calorieën per dag en een wandeling van 15 minuten hielp om gewicht te verminderen. De studie omvatte 20 zwaarlijvige vrouwen in de leeftijd van 22 tot 42 jaar. De helft van degenen die wekelijkse sessies van 15 minuten oor acupunctuur kregen, verloor gemiddeld 10 pond. Degenen zonder oor acupunctuur hadden gemiddeld slechts een verlies van drie pond. Bovendien rapporteerden de vrouwen die de acupunctuurbehandelingen kregen een verminderde eetlust. Je kunt dus stellen dat afvallen met acupunctuur als extra stimulans zeker effect heeft.

 

Accupunctuur gecombineerd met methode gewichtsverlies

Accupunctuur gecombineerd met methode gewichtsverliesHet wijdverbreide gebruik van acupunctuur voor gewichtsverlies is het resultaat van recente onderzoek ontwikkelingen die aantonen dat deze benadering succesvol kan zijn. Zoals gerapporteerd door Pacific College of Oriental Medicine, hebben recente onderzoeken aangetoond dat wanneer acupunctuur wordt gecombineerd met traditionele methoden voor gewichtsverlies, patiënten meer gewicht verliezen. In deze gevallen kunnen één tot drie acupunctuursessies voor gewichtsverlies veilig en effectief zijn om mensen te helpen redelijke doelstellingen voor gewichtsverlies te bereiken.

 

Lees ook eens over:

 

 

Alternative medicine photo created by freepik - www.freepik.com 

Acupuncture photo created by freepik - www.freepik.com

Inner photo created by jcomp - www.freepik.com