In elke knie bevinden zich halvemaanvormige kraakbeenschijfjes die cruciaal zijn voor soepele beweging en schokdemping. Een meniscusscheur kan optreden bij krachtige draaibewegingen, zoals tijdens intensieve training, of door slijtage, ongeacht leeftijd.

Signalen van een gescheurde meniscus

Enkele symptomen van een gescheurde meniscus zijn: intense kniepijn, een gevoel van scheuring of een "plopgeluid," moeite met het strekken van de knie, moeilijkheden bij het lopen als gevolg van pijn of een gevoel van blokkade, en mogelijke zwelling binnen 24 uur na het letsel. In de meeste gevallen verminderen de klachten vanzelf, maar het herstel kan enkele maanden duren. Fysiotherapie kan helpen bij het verminderen van zwelling en pijn, het herstel van mobiliteit en kracht, en indien nodig kan een orthopedisch specialist een kijkoperatie aanbevelen.

Fietsen met een gescheurde meniscus

Fietsen bevordert het herstel van de knieAls je weinig pijn hebt, je knie niet erg gezwollen is en je nog steeds op het been kunt staan, wordt aanbevolen om te blijven bewegen, inclusief fietsen. Fietsen bevordert het herstel van de knie. Bij hevige pijn is het echter beter om een paar dagen rust te nemen en het fietsen over te slaan. Korte stukken lopen zijn echter wel goed voor het herstel.

Na een kijkoperatie mag je pas weer fietsen als je de knie goed kunt buigen. Andere sporten kunnen doorgaans na 6 weken weer beoefend worden, op voorwaarde dat de knie niet meer gezwollen is. Voor extra zekerheid kun je in de eerste weken een kruisband dragen.

Zie ook ons artikel over of je mag sporten met een gescheurde meniscus.

Tips voor fietsen met een gescheurde meniscus

Luister goed naar je lichaam en verminder de intensiteit als je veel pijn ervaart tijdens het fietsen. Enkele tips voor een spoedig herstel zijn:

1. Leg je been hoog wanneer je zit of ligt op de bank of het bed.

2. Gebruik een kruisband als je knie nog wat stijf aanvoelt of als je je onzeker voelt. Dit geeft extra ondersteuning en vertrouwen bij dagelijkse activiteiten en sport.

3. Om de pijn te verlichten, kun je af en toe je knie koelen met een speciale ijs-pack voor het kniegebied, gewikkeld in een theedoek.

4. Zodra de pijn minder wordt, is het goed om af en toe de knie te strekken en te buigen. Na enkele dagen kun je proberen meer te gaan lopen.

5.Vermijd extra druk op de knieën, zoals diepe kniebuigingen en springen, gedurende een bepaalde tijd.

 

Om de spieren rondom de knie te versterken, zijn er verschillende oefeningen mogelijk. Probeer echter snelle draaibewegingen met een voet die plat op de grond staat te vermijden om een gescheurde meniscus te voorkomen. Raadpleeg altijd eerst een fysiotherapeut voor persoonlijk advies.

 

Meer informatie over de behandeling en oefeningen voor een gescheurde meniscus kun je hier vinden.

Veel mensen hebben vragen over wanneer het wel of niet verstandig is om te sporten in bepaalde situaties. Wij hebben er verschillende artikelen over geschreven: