Sporten is gezond, dat weten we allemaal! Hoewel het erg belangrijk is om elke dag voldoende te bewegen, kan het natuurlijk ook gebeuren dat er zich tijdens het sporten problemen voordoen, zoals pijn of ongemak. In dat geval is het een goed idee om de oorzaak van het probleem te achterhalen zodat het niet ernstiger wordt. Veel mensen hebben last van hun elleboog na de fitness, en vragen zich of waar die pijn vandaan komt. Hieronder krijg je meer info over de mogelijke oorzaken, tips om er iets aan te doen en meer advies!

 

Wat zijn de mogelijke oorzaken van last van je elleboog na de fitness?

Last hebben van je elleboog, dat kan in feite van alles betekenen. Bij sommige sporters gaat het om een licht ongemak, zonder dat het hun kracht of bewegingsvrijheid beïnvloedt. Aan de andere kant kan het natuurlijk ook zijn dat je zoveel last hebt van je elleboog dat je nauwelijks nog kunt sporten.

Voor je aan die pijn of last iets kunt doen, is het van belang dat je weet dat de oorzaak van het probleem is. Hieronder een overzicht met enkele van de meest voorkomende oorzaken:

 

Te zwaar trainen

Een van de grootste oorzaken van last aan de elleboog is te zwaar trainen, en dan hebben we het natuurlijk over intensiteit of gewicht. Bij het doen van bepaalde oefeningen, zoals voor de borstspieren of schouders, vormt de elleboog een belangrijk scharnierpunt.

Als je te veel gewicht gebruikt bij dergelijke oefeningen, dan bestaat de kans dat de pezen en spieren in en rondom je elleboog pijn gaan doen. Pas dus op met zware gewichten en train om op de lange termijn vooruit te gaan!

 

Een verkeerde techniek

Aan de andere kant kan het ook gebeuren dat je een zwaar gewicht wel aan kunt, maar een verkeerde uitvoering doet bij een bepaalde oefening. Dit is vooral het geval bij bewegingen die in principe relatief complex zijn, en waarvoor heel wat ervaring en techniek nodig zijn.

Denk maar aan oefeningen met vrije gewichten, waarbij de kans op een blessure groter is dan bij fitness apparaten. Leer dus eerst en vooral een goede techniek aan bij het doen van oefeningen, zodat de kans op last van je elleboog kleiner is.

 

Te vaak sporten

Ten slotte kan last van de elleboog ook het gevolg zijn van té vaak trainen. De optimale trainingsfrequentie hangt van verschillende factoren af, waaronder natuurlijk je herstelsnelheid, je leeftijd, je trainingsniveau en nog veel meer.

Train je dezelfde bewegingen te vaak én te hard? Dan krijgen de spieren in en rond je elleboog en armen niet voldoende tijd om te herstellen. Het gevolg is dat pijn die eerst misschien tijdelijk was, uiteindelijk chronisch wordt. En dat wil je natuurlijk zo veel mogelijk vermijden.

 

Tips om last van elleboog na het fitnessen te voorkomen

Tips om last van elleboog na het fitnessen te voorkomen Hieronder vind je enkele handige tips om pijn in je elleboog na het fitnessen te verhelpen. Bepaalde methodes zorgen enkel voor een vermindering van de symptomen. Het is dus nog altijd belangrijk om de oorzaak van het probleem te laten vastleggen door een specialist, zoals een fysiotherapeut.

 

Gebruik een koudebehandeling

Vaak is pijn in de elleboog het gevolg van ontstekingen in de pezen of ander bindweefsel. Dit brengt met zich mee dat je elleboog warm of zelfs gezwollen kan aanvoelen. De beste remedie hiervoor is een koudebehandeling, waarbij je bijvoorbeeld cold packs op je elleboog legt om de zwelling wat te doen afnemen.

 

Sportmassage voor sneller herstel

Een andere goede manier om pijn in je elleboog snel te verhelpen en chronische problemen te vermijden, is door regelmatig een sportmassage te laten doen na het fitnessen. Dit helpt immers om afvalstoffen uit je spieren, pezen en ligamenten af te voeren, waardoor deze sneller herstellen. En dat vertaalt zich dan weer in minder pijn.

 

Neem voldoende rust

Ten slotte moet je na het sporten en tussen je fitness sessies altijd voldoende rust nemen. Zo krijgt je lichaam de kans om de minuscule scheurtjes in de spieren, die ze oplopen tijdens het fitnessen, te herstellen. Hierdoor moeten je gewrichten en pezen zelf minder van de belasting op zich nemen, waardoor je dus ook minder last of pijn hebt.

 

Is het verstandig om te fitnessen als je last hebt van je elleboog?

Veel mensen vragen zich af of het slim is om te fitnessen als ze last hebben van hun elleboog. Dit hangt grotendeels af van de ernst van de situatie. Laat je elleboog daarom altijd eerst onderzoeken door een fysiotherapeut, en deze zal je kunnen vertellen of fitnessen nog tot de mogelijkheden behoort!

 

Lees ook eens over:

 

 

Disease photo created by freepik - www.freepik.com
Osteopathy photo created by freepik - www.freepik.com