Gemotiveerd raken om te sporten kan in de beste tijden moeilijk zijn – we houden allemaal van excuses – maar het vermijden van lichaamsbeweging als je ziek bent, is een goed idee, toch? Mag je sporten met antibiotica of moet je dat echt vermijden.

 

Hoe ziek ben je?

Dit is de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen voordat je zelfs maar overweegt om te gaan sporten. Als je net verkouden bent, is het wellicht oké om door te gaan met je routine, je kunt zelfs een beetje verslappen, maar als je een temperatuur van meer dan 38 °C hebt, ga dan niet naar de sportschool.

Kun je niet beslissen of je te ziek bent of niet? Een uitstekende vuistregel: Doe wat je kunt en als je het niet kunt, doe het dan niet. Dit betekent dat als je verkouden bent of je gewoon een beetje beroerd voelt, je kunt proberen om wat aan lichaamsbeweging te doen, maar alleen zoveel als je denkt aan te kunnen.

Als je gewoon niet kunt stoppen met je training, verander dan misschien je hardlopen voor een wandeling of doe wat lichte oefeningen thuis. Hoe meer je rust, hoe sneller je beter wordt.

 

Wanneer je dat absoluut niet zou moeten sporten

Dat gezegd hebbende, moet je weten wanneer het volhouden van jouw regime absoluut onmogelijk is – het zal je niet helpen genezen en kan het zelfs erger maken.

Dit zijn de tekenen om op te letten dat het niet goed is om te sporten:

 

De halscontrole

Als de infectie gegeneraliseerd is boven jouw nek (in het neusgebied), betekent dit normaal gesproken dat het gewoon een verkoudheid of een virale infectie is en dat het goed komt. Lager dan de nek, in de borststreek is erg en dan je moet echt rusten. Ernstige sinuspijn of ernstige hoofdpijn kan een waarschuwing zijn voor iets ergers, dus blijf aan de veilige kant en doe het rustig aan.

 

Plus 38°C

Dingen zijn echt aan het opwarmen en niet op een goede manier. Als jouw temperatuur hoger is dan 38°C, is er geen training voor jou. Je moet uitrusten en die temperatuur naar beneden krijgen.

 

Slaap nodig

Je kunt je hoofd gewoon niet van het kussen houden. Je extra moe voelen als je ziek bent is normaal, het is je lichaam dat je vertelt om te rusten. Ondanks je angst dat een vrije dag je regime kan verstoren, is slaap soms echt nodig om je beter te maken.

Nu je weet wanneer het niet oké is om te sporten, heb je je ooit afgevraagd waarom? Laten we het uitzoeken.

 

Je moet de antibiotica hun werk laten doen

Je moet de antibiotica hun werk laten doenVeel mensen vragen: “Mag je sporten met antibiotica?”. Het antwoord hangt echt af van wat je in de eerste plaats scheelt en hoewel je kunt sporten, is het zoveel beter als je het vermijdt totdat jouw symptomen verdwijnen.

Als je antibiotica gebruikt, betekent dit dat jouw systeem worstelt in de strijd tegen een ziekte, of dat nu een virale of bacteriële infectie is. Terwijl je traint, heb je jouw systeem nodig om te functioneren en de juiste voedingsstoffen te leveren om het te helpen energie op te wekken en vervolgens te genezen. Dat trekt energie weg om je beter te maken.

Antibiotica kunnen ook van invloed zijn op jouw prestaties, zoals uitdroging, maagklachten en zelfs jouw tempo vertragen, een groot minpunt voor atleten. Dit komt omdat ze zijn ontworpen om infecties in jouw lichaam te bestrijden en je niet helpen jouw systeem te verbeteren.

Dus wat is het beter om de antibiotica de tijd te geven om te werken en jouw lichaam de tijd te geven om te genezen voordat je het onder druk zet.

 

Stijgende temperatuur

Je loopt het risico dat je temperatuur stijgt. Studies tonen aan dat fysieke arbeid met koorts jouw toestand kan verergeren, of in extreme omstandigheden fataal kan zijn. Koorts kan een effect hebben op je hartspieren, elke extra spanning geeft je een groter risico op hartproblemen.

Afgezien daarvan, als je koorts hebt, werkt je lichaam om het te bestrijden, dit kan betekenen dat energie naar de plaats van de infectie wordt geleid, waardoor de bloedvaten worden vernauwd en de bloedtoevoer naar je ledematen wordt beperkt. Dit maakt het moeilijker voor de lichaamswarmte om af te voeren, maar het betekent ook dat je vocht verliest en gemakkelijker uitdroogt.

 

Gezonde maaltijden

Om beter te worden, moet je goed eten. We weten dat chips en snacks gemakkelijk te eten zijn, maar ze geven je niet de voedingsstoffen die je nodig hebt om te genezen. En als je je weer beter voelt, zul je er spijt van hebben.

 

Zachte yoga

Rennen met keelontsteking en andere onaangename infecties lukt niet, maar dat betekent niet altijd dat je in de nabije toekomst op de bank moet blijven zitten. Wat zachte yoga kan je humeur verbeteren, helpen je spieren in beweging te houden en je voorbereiden om weer in je routine te komen.

 

Mantra’s

Ziek zijn is ellendig – dat is een feit! Houd jezelf uit de put met enkele positieve mantra’s om je op te vrolijken.

 

Lees ook eens over: