Een gekneusde rib door een (sport)ongelukje kan flink pijn doen, maar is gelukkig meestal niet ernstig. Kan je nog sporten met een gekneusde rib, en helpt dat om sneller te genezen? En hoe zorg je dat je in de toekomst je ribbenkast beschermt bij het sporten?

 

Wat is een gekneusde rib?

Bij een gekneusde rib is het weefsel dat rond je rib(ben) zit, de spieren en het vetweefsel, beschadigd. Er is dus geen schade aan de rib zelf, die is nog helemaal heel. Een gekneusde rib is iets anders dan een gebroken rib, waarbij een rib gescheurd, gebroken of verbrijzeld is. Deze blessure wordt vaak veroorzaakt door een harde klap, stoot of een val op de ribbenkast. Ook een verkeerde beweging bij het sporten en zelfs hard hoesten kunnen een gekneusde rib veroorzaken.

De symptomen van een gekneusde rib zijn vooral pijn aan de voorkant, zijkant of achterkant van je borstkas. Soms voel je die pijn constant, soms alleen als je ademhaalt, hoest, plast of poept. De pijn wordt vaak erger als je je bukt, met je romp draait of je armen beweegt. Soms is er ook een blauwe plek (een onderhuidse bloeduitstorting) te zien op de plek waar je rib gekneusd is. De pijn kan flink zijn.

Weet je niet zeker of je rib gekneusd of gebroken is? Bij een gebroken rib kan je je benauwd voelen en kan je soms zien dat je rib of je borstkas van vorm is veranderd. Ook kan de rib krakende geluiden maken als je ademt of voorzichtig op je borst drukt. Al deze symptomen komen niet voor bij een gekneusde rib. Het is trouwens meestal niet echt interessant om te weten of je rib alleen gekneusd of ook gebroken is, omdat de behandeling in allebei de gevallen hetzelfde is.

 

Mag je sporten met een gekneusde rib?

Tips als je gaat sporten met een gekneusde ribBen je bij het sporten ergens tegenop gelopen of een aanvaring met een tegenspeler gehad, en denk je dat je een gekneusde of gebroken rib hebt? In de meeste omstandigheden genezen deze blessures vanzelf en zonder dat je er speciale ingrepen nodig zijn. Een beschadiging van je rib geneest vanzelf na een periode van 5 tot 10 weken. Wel is het aan te raden om naar je huisarts te gaan als je denkt dat je een gekneusde of gebroken rib hebt én als je moeite met ademen hebt, koorts krijgt of ernstige buikpijn hebt. Je kan dan een klaplong hebben of je spijsverteringsorganen kunnen beschadigd zijn, iets wat een arts met een echo, röntgenfoto of urineonderzoek kan opsporen.

Kan je verder sporten als je een gekneusde rib hebt opgelopen? Vaak zal het behoorlijk pijnlijk zijn om te bewegen. Toch is het aan te raden om niet doodstil te gaan zitten – lichte beweging stimuleert de bloedtoevoer naar je ribbenkast, waardoor het weefsel rond de rib sneller geneest. Lichte sporten zoals wandelen, fietsen en zwemmen kunnen daardoor bijdragen aan een sneller herstel van een ribblessure.

Je kunt ook andere sporten en oefeningen doen waarbij je de beschadigde spieren rond je ribben kunt ontzien. Disciplines waarbij je vooral je beenspieren gebruikt zijn een goed voorbeeld. Het intensief bewegen van je schouders en armspieren zal vaak pijnlijk zijn, omdat die vasthechten aan de borstkas. Vermijd intensieve sporten en sporten waarbij je veel met je romp moet bewegen. En vermijd contactsporten, waardoor de beschadiging aan het kwetsbare weefsel alleen maar erger kan worden. Als de pijn minder wordt, kan je weer langzaam beginnen met intensiever sporten – maar luister naar je lichaam en vraag niet teveel van jezelf!

 

Tips als je gaat sporten met een gekneusde rib

Hoe zorg je dat een gekneusde rib sneller weer beter wordt? En hoe voorkom je een gekneusde rib door het sporten in de toekomst? Lees deze tips over omgaan met de blessure.

 

1. Slik pijnstillers.

Een gekneusde rib is geen ernstige verwonding, maar kan behoorlijk veel pijn doen – ook doordat je de hele dag aan het ademen bent en daarbij je ribbenkast beweegt. Om jezelf de ernstigste pijn te besparen kan je lichte pijnstillers zoals paracetamol gebruiken volgens het voorschrift op de verpakking. Je bent echt niet stoerder als je de hele dag pijn lijdt en daardoor minder goed je dagelijkse bezigheden kunt uitvoeren!

 

2. Informeer naar een drukverband.

Een drukverband op de ribbenkast kan helpen bij het genezingsproces van gekneusde of gebroken ribben. Het drukverband moet door een arts worden aangebracht.

 

3. Gebruik Vitamine C.

Bij een gekneusde rib zijn de spieren rond je rib beschadigd. Vitamine C zorgt ervoor dat je lijf sneller nieuwe spiervezels gaat aanmaken om de gewonde spieren te repareren. Het is daarom een goede tip om etenswaren zoals (citrus)fruit, paprika, kool en spinazie met veel Vitamine C te eten. Natuurlijk kan je ook voedingssupplementen met de vitamine gebruiken.

 

4. Verbeter je coördinatie.

Sport je graag, maar ben je niet de handigste? Als je vaak ongelukjes hebt tijdens de training, kan dat liggen aan een slechte lichaamscoördinatie. Een fysiotherapeut kan je een trainingsprogramma aanbieden om je coördinatie naar een hoger peil te tillen, waardoor je in de toekomst minder kans hebt op sportblessures.

 

5. Draag beschermingsmiddelen.

Sommige sporten zijn nou eenmaal ruig, en hardhandig contact met een tegenstander, sportattribuut of bal kunnen snel voor een gekneusde rib zorgen. Als je deze sporten beoefent, investeer dan in borstbescherming van een goede kwaliteit. Rugby, vechtsporten, mountainbiken en surfen zijn allemaal sporten waarvoor speciale borstbeschermingsmiddelen bestaan.

 

 

Lees ook eens over:

 

Woman pain photo created by wayhomestudio - www.freepik.com
Physiotherapy photo created by freepik - www.freepik.com