Een gescheurde meniscus is een nare blessure die veel tijd kan kosten om te genezen. Maar mag je sporten met een gescheurde meniscus? Hoe voorkom je dat je deze verwonding tijdens het sporten oploopt? En zijn er trainingen waarmee je je meniscus sneller kan laten genezen en in de toekomst kan vermijden?

 

Wat is een gescheurde meniscus?

In je knie zitten twee kraakbeenschijven, de meniscussen. Ze zitten tussen de botten van je onderbeen en je bovenbeen, en ze zorgen ervoor dat de botten makkelijk langs elkaar heen kunnen bewegen als je loopt of je been buigt en strekt. Deze kraakbeenschijven kunnen beschadigd raken: er komt dan een scheur(tje) in. Je knie zwelt op, de zijkant van je knie doet pijn, en het wordt soms moeilijk om je knie goed te bewegen en op je been te staan. Je knie kan ook ‘op slot’ gaan, waardoor je hem helemaal niet meer kunt buigen.

Er zijn verschillende redenen dat je een gescheurde meniscus kan oplopen. Een ongeluk of een plotselinge (draai)beweging (bijvoorbeeld bij het sporten) kunnen voor een acute beschadiging aan het kraakbeen zorgen. Maar ook langdurige slijtage door herhaalde bewegingen die te veel druk zetten op je knie, bijvoorbeeld bij je werk of bij intensief sporten, kunnen er uiteindelijk voor zorgen dat er een scheur in je meniscus komt. Tenslotte kan het kraakbeen in je knie ook dunner worden of verdwijnen door ouderdomsslijtage (artrose).

 

Mag je sporten met een gescheurde meniscus?

Tips als je gaat sporten met een gescheurde meniscusCombineert sporten en een gescheurde meniscus wel? Het goede nieuws is dat een meniscus bij jonge mensen meestal gewoon weer geneest. Je lichaam repareert de scheur(en) in het kraakbeen, en de meniscus krijgt zijn originele vorm terug. Het kan tot wel drie maanden of langer duren voordat een gescheurde meniscus helemaal genezen is. Tijdens die herstelperiode kan je bepaalde activiteiten, ook sporten, nog gewoon uitvoeren. De klachten en de pijn van een gescheurde meniscus worden meestal na verloop van tijd minder. Soms is het nodig om een beschadigde meniscus te opereren.

Als je je knie nog goed kan bewegen en de pijn niet te erg is, dan kan je het best doorgaan met je dagelijkse bezigheden. Door de regelmatige beweging wordt er zuurstofrijk bloed naar je knie gepompt, waardoor die sneller geneest. Wandelen, zwemmen en fietsen behoren dus zeker tot de mogelijkheden, net als sporten waarbij je vooral je bovenlichaam gebruikt. Als je je knie niet goed kan bewegen of als dat veel pijn oplevert, zit er niets anders op dan rust te nemen en te wachten met sporten tot je

Het is een slecht idee om sporten te gaan doen waarbij je kracht op je knie moet zetten of je knieën moet draaien, moet rennen, springen of diepe kniebuigingen moet doen. Denk bijvoorbeeld aan voetbal, basketbal, judo en atletiek. Niet alleen zijn deze bewegingen waarschijnlijk erg pijnlijk, ze kunnen er ook voor zorgen dat de scheuren in je meniscus blijven bestaan of erger worden. De arts kan je adviezen geven over welke sporten je tijdens het herstel wel en niet kan doen. Houd je aan deze adviezen, anders kan je je zelf een langdurig probleem op je hals halen.

De arts kan je doorverwijzen naar een fysiotherapeut, waar je een oefenprogramma kan volgen waardoor je knie sneller herstelt. Het is ook mogelijk om een training te volgen waarmee je je bovenbeenspieren versterkt. Deze spieren kunnen dan beter de krachten opvangen die op je knie komen te staan bij sporten, waardoor je meniscus minder belast wordt en minder snel beschadigd raakt.

 

Tips als je gaat sporten met een gescheurde meniscus

Wat kan je doen om een gescheurde meniscus te voorkomen, zodat je geen sport- of trainingssessies hoeft te missen? Deze tips beperken de kans op deze vervelende blessure.

 

1. Koel je knie.

Als je net een gescheurde meniscus hebt opgelopen, kan je de zwelling daarvan verminderen met icepacks of zakken met ijsklontjes. Leg die over je knie met een theedoek of shirt ertussen, en herhaal dit drie tot vijf keer per dag. Zo zwelt je knie minder op en kan je er beter mee blijven bewegen.

 

2. Koop goede sportschoenen.

Goede sportschoenen vangen de schok van elke stap of sprong op, zodat de kracht daarvan niet op je meniscus of andere kwetsbare lichaamsdelen komt te staan. Als je aan hardlopen doet, doe dat dan op zachte ondergronden, waarbij de schokken nog verder gedempt worden.

 

3. Let op je warming-up.

Doe rek- en strekoefeningen en loop je rustig in als je gaat sporten. Niet- opgewarmde spieren en pezen zorgen ervoor dat je knie je makkelijker verdraait en dat er een hogere belasting op je meniscus terecht komt.

 

4. Zorg voor de juiste techniek.

Een gescheurde meniscus wordt vaak veroorzaakt door een draaibeweging van je knie, die door een verkeerde bewegingstechniek kan worden veroorzaakt. Je kan je coördinatie trainen om zulke bewegingen te voorkomen, eventueel in overleg met je coach of sportarts. Het is ook af te raden om te sporten of trainen als je moe bent, omdat je coördinatie dan minder goed is en je gemakkelijker een misstap neemt.

 

5. Verlies lichaamsgewicht.

Als je (intensief) gaat sporten met een hoog lichaamsgewicht, komt er veel druk op je te staan. Het is aan te raden om met een hoog lichaamsgewicht niet te zwaar te gaan sporten. Als het mogelijk is, probeer dan af te vallen – dat is vaak beter voor je gezondheid en zorgt dat je intensievere sporten en trainingen vol kunt houden.

 

 

Lees ook eens over:

 

Sport man photo created by Drazen Zigic - www.freepik.com