Hernia is een zeer veel voorkomende vorm van ruggengraatletsel die een groot aantal mensen treft. En veel van deze mensen twijfelen of ze al dan niet fysieke activiteiten kunnen doen, of naar een sportschool kunnen gaan. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie lijdt of zal ten minste 50% van de wereldbevolking op enig moment in zijn leven last hebben van rugpijn. Rugpijn is de belangrijkste oorzaak van ziekteverzuim bij mensen in de werkende leeftijd. En deze rugpijnen worden vaak in verband gebracht met de aanwezigheid van een hernia. Maar is het wel mogelijk om te sporten met een hernia? Lees verder en kom erachter!

 

Wat is een hernia?

Een hernia is een situatie die zich voordoet wanneer de tussenwervelschijf, die zich tussen de wervels van de wervelkolom bevindt en als functie heeft de schokken op te vangen die de wervelkolom te verduren krijgt, uit zijn oorspronkelijke positie treedt.

Wanneer alleen de tussenwervelschijf verschoven is, maar er geen sprake is van een breuk van het buitenste membraan, wordt deze aandoening discusprotrusie genoemd. Wanneer het externe membraan echter scheurt, is er sprake van een hernia, die vaker voorkomt in de hals- en lendenstreek van de wervelkolom, juist omdat daar de beweeglijkheid en de invloed van de wervelkolom het grootst zijn.

 

Hernia symptomen

De meest voorkomende symptomen van een hernia zijn plaatselijke pijn in de regio, die zich echter ook kan uitbreiden naar de bijbehorende ledematen.

Zo kan een hernia in de halsstreek naast pijn in de regio ook leiden tot gevoeligheid, tintelingen en verlies van spierkracht in de armen. Hetzelfde kan gebeuren met een hernia in de lumbale regio, wat kan leiden tot gevoeligheid en verlies van spierkracht in de benen.

 

Oorzaken

Een hernia kan door een aantal oorzaken ontstaan, maar de meest voorkomende zijn:

  • Genetica;
  • Veroudering;
  • Sedentaire levensstijl;
  • Overgewicht;
  • Vaak een slechte houding;
  • Roken;
  • Gebrek aan specifieke activiteit om de spieren van de buik en de rug te versterken.

 

Is het mogelijk om te sporten met een hernia?

Dit is een zeer belangrijke vraag, omdat veel mensen denken dat met de diagnose van een hernia, het beoefenen van welke lichamelijke activiteit dan ook onhoudbaar wordt. Maar dit is niet waar! Het is belangrijk dat je altijd onder toezicht van een deskundige aan lichaamsbeweging doet, zodat het volume en de intensiteit van de trainingen zijn afgestemd op jouw klinische toestand. Sommige oefeningen zijn meer geschikt voor mensen met een hernia, maar het is belangrijk te onthouden dat de diagnose van een hernia geen onmiddellijke belemmering vormt voor lichamelijke activiteit.

 

Hernia en sporten: de meest geschikte activiteiten

Voor wie onlangs de diagnose hernia heeft gekregen of herstellende is van een acute pijncrisis, zijn er bepaalde fysieke activiteiten die in een sportschool kunnen worden uitgevoerd, die meer geïndiceerd zijn dan andere.

Deze activiteiten zijn meer aangewezen omdat ze geen kracht concentreren op specifieke delen van de wervelkolom en geen verdraaiing vereisen, wat een pijnaandoening kan verergeren. Bovendien bevorderen ze het rekken en versterken van de buikspieren, wat de wervelkolom en de heupen helpt ondersteunen.

 

1. Pilates

sporten die je wel kunt uitvoeren als je een hernia hebtPilates is een van de meest geschikte oefeningen voor mensen met een hernia, omdat het werkt aan lichaamsbewustzijn, het lichaam verlengt en geen directe impact heeft op de wervelkolom. Door regelmatige beoefening van Pilates verbetert de mobiliteit van de patiënt en neemt de pijnperceptie af.

Pilates is gebaseerd op langzame bewegingen, die een grotere rekbaarheid en versterking beogen, met gebruikmaking van het eigen gewicht van het lichaam, maar met behulp van apparatuur, waardoor de impact op alle gewrichten minder is.

 

2. Yoga

Yoga werkt, net als Pilates, aan het lichaamsbewustzijn, met houdingen die de spieren moeten strekken en versterken.

Het is belangrijk te benadrukken dat men zich altijd moet laten bijstaan door een gekwalificeerde professional, zodat de beoefening adequaat is en de houdingen de wervelkolom niet overbelasten. Yoga helpt ook bij ontspanning, omdat het altijd ademhaling en houdingen integreert.

 

3. Aerobic Oefeningen

Het beoefenen van aërobe activiteiten is niet verboden voor mensen met discusherniatie. Het is belangrijk om altijd een deskundige te raadplegen voor de juiste verdeling van intensiteit en volume van de gekozen activiteit.

Een van de meest aanbevolen oefeningen is zwemmen, omdat water de spieren ontspant en er geen directe impact is op de wervelkolom. Aquarobics helpt ook veel, vooral voor patiënten die geen goede fysieke conditie hebben.

 

4. Fysiotherapie

Fysiotherapie is een sterke bondgenoot van mensen met een hernia, niet alleen wanneer een acute pijn situatie optreedt, maar ook om te voorkomen dat deze aandoening terugkeert. Een van de beste opties in de fysiotherapie voor mensen met een hernia is de Rééducation Posturale Globale (RPG), die door middel van een reeks oefeningen beoogt de houding te verbeteren.

Hoewel de oefeningen repetitief lijken, zijn de resultaten uitstekend. Bovendien helpt fysiotherapie met rekken en myofasciale ontspanning, wat de spieren kan helpen ontspannen.

 

Hernia en sporten: is bodybuilding of fitness toegestaan?

Oefeningen met gewichten die de wervelkolom verdraaien en kracht concentraties precies op de plaats van de hernia uitoefenen, zijn niet aangewezen, omdat ze de bestaande aandoening kunnen verergeren.

Wanneer je met een oefenprogramma begint, zoek dan een deskundige op en vertel hem of haar dat je een hernia hebt.

De professional kent de anatomie van het wervelkolomgebied en zal geen oefeningen doen die jouw aandoening verergeren. Oefeningen zoals barbell squats en abdominal crunches moeten zorgvuldig worden overwogen en in veel gevallen uit de oefenserie worden verwijderd. Maar spierversterking is erg belangrijk, zowel van de benen, de armen en de buikstreek.

 

Conclusie

Lichaamsbeweging wordt aanbevolen, zelfs voor degenen bij wie een hernia is vastgesteld. Daarom moet je, wanneer je zich in een sportschool inschrijft, de professional die je zal begeleiden inlichten over jouw diagnose en sommige bodybuilding praktijken vermijden en vervangen door andere.

Het versterken van de spieren van de ledematen, de rug en de buik, alsmede het rekken en verbeteren van de lenigheid, is uiterst belangrijk voor iedereen met rugklachten.

 

Lees ook eens over:

 

Spine pain photo created by drobotdean - www.freepik.com
Fitness group photo created by senivpetro - www.freepik.com