Liesbreuken komen veel voor. Sommige mensen sporten er wel mee, terwijl anderen juist wordt afgeraden om met een liesbreuk te sporten. In deze blogpost vertellen we je of je sporten met een liesbreuk mag doen en wat de beste manier is om dit te doen. Op deze manier kun je veilig met een liesbreuk sporten en geef je je lichaam de kans om te herstellen.

 

Wat is een liesbreuk?

Een liesbreuk is een aandoening waarbij de wand van de buikholte scheurt. Dit kan pijnlijk zijn en leiden tot een vermindering van de mobiliteit. Het kan het sporten lastig maken.

Met een liesbreuk sporten is niet altijd mogelijk of verstandig. Het is belangrijk om te weten wat voor soort breuk je hebt. Er zijn twee soorten liesbreuken.

Als eerste is er een externe liesbreuk. Daarbij is de wand van de buikholte gescheurd aan de buitenkant. Dit is meestal het geval bij mensen met overgewicht of zwangerschap. Ook is er een interne liesbreuk. Hierbij is de wand van de buikholte gescheurd aan de binnenkant. Dit komt vooral voor bij oudere mensen met een verzwakte lies.

 

Mag je sporten met een liesbreuk?

Met een liesbreuk sporten is over het algemeen niet aan te raden. Dit kan de scheur in je buikwand verergeren en ervoor zorgen dat je meer pijn krijgt. Ook kan sporten ervoor zorgen dat de herstelperiode langer duurt. Verder kan sporten ervoor zorgen dat je meer klachten krijgt en dat de breuk niet optimaal herstelt.

Toch kan met een liesbreuk sporten soms wel mogelijk zijn. Dit is afhankelijk van het soort breuk en de sport die je wilt gaan doen. Als je bijvoorbeeld een externe liesbreuk hebt, is sporten minder erg. Dit komt omdat er dan minder druk op de buikwand staat. Ook als je een sport gaat doen waarbij je minder beweegt, is de kans op complicaties kleiner.

Als je een interne liesbreuk hebt, is sporten meestal niet mogelijk of verstandig. Dit soort liesbreuken komen vooral bij oudere mensen met een verzwakte lies voor. Sporten kan dan erg pijnlijk zijn en ervoor zorgen dat de breuk niet goed herstelt.

 

Tips als je sport met een liesbreuk

beoefen rustige sporten als je en liesbreuk hebtBesluit je toch om met een liesbreuk te gaan sporten of fitnessen? Dan is het zaak om op enkele dingen te letten zodat je lichaam geen verdere schade oploopt. Hieronder vind je enkele tips waarmee een liesbreuk en sporten wat beter samen zullen gaan.

 

Wees voorzichtig en kies voor rustige sporten

Als je toch met een liesbreuk wilt gaan sporten, is het van belang om voorzichtig te zijn  en te kiezen voor rustige sporten. Denk bijvoorbeeld aan wandelen of fietsen in plaats van hardlopen of andere impact sporten. Verder is het belangrijk om niet te veel te sporten en rust te pakken als je last krijgt van pijn of andere klachten. Probeer krachttraining bijvoorbeeld te vermijden.

 

Zorg ervoor dat je de buikwand ontziet

Het is ook cruciaal om je buikwand te ontzien tijdens het sporten. Dit betekent dat je voorzichtig moet zijn met bukkende en draaiende bewegingen. Ook is het van belang om niet te hard te sporten en je hartslag in de gaten te houden.

 

Het belang van voldoende rust hebben

Als je met een liesbreuk sport, is het ook van belang om voldoende rust te nemen. Dit betekent dat je niet elke dag kunt sporten. Met deze blessure sporten is vaak lastig en pijnlijk, dus het is belangrijk om je lichaam de tijd te geven om te herstellen.

Al met al is niet aan te raden om te sporten als je last hebt van deze blessure. Het hebben van een liesbreuk en sporten gaat namelijk niet altijd goed samen. Het is haast verplicht om te weten wat voor soort liesbreuk je hebt en welke sport je gaat doen. Als je toch met een liesbreuk wilt gaan sporten, is het van belang om voorzichtig te zijn en te kiezen voor rustige sporten. Ook is het belangrijk om je buikwand te ontzien tijdens het sporten en voldoende rust te nemen. Op deze manier kun je veilig met een liesbreuk sporten en geef je je lichaam de kans om te herstellen.

 

Lees ook eens over:

 

 

Stomachache photo created by freepic.diller - www.freepik.com
Away photo created by tawatchai07 - www.freepik.com