Een peesontsteking is een vervelende en pijnlijke aandoening, waardoor je moeilijker kan bewegen. Sporten met zo’n ontsteking is lastig – en in veel gevallen wordt het probleem zelfs door het sporten veroorzaakt. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je de pees zelf sneller kan laten genezen en weer kan gaan sporten. Ook kan je de kans kleiner maken dat de peesontsteking weer terugkomt.

 

Wat is een peesontsteking?

Een pees is een taai, langwerpig stuk weefsel dat een spier met een bot verbindt. Een peesontsteking of tendinitis is een aandoening waarbij een pees in je lichaam beschadigd en ontstoken is. Dat kan heftige pijn veroorzaken en er voor zorgen dat je het lichaamsdeel waar de pees aan vast zit niet goed kan bewegen. De pijn treedt vaak op in de buurt van een gewricht, bijvoorbeeld bij sporten met peesontsteking schouder of in een knie, omdat dat de plek is waar pezen zitten. Een peesontsteking komt het vaakst in de schouders, ellebogen en knieën voor.

Soms kan een pees of de schede waarin de pees beweegt gaan ontsteken, doordat er kleine scheurtjes in ontstaan waar je eigen afweersysteem overdreven op reageert. Vaak voel je in het begin een vage pijn als je het lichaamsdeel waar de pees zit beweegt. Later kan de pijn erger en ook constant worden – je hebt ook pijn als je stilzit. De huid in de buurt van de ontsteking voelt warm aan, en de omgeving is licht opgezwollen. Ook wordt het moeilijk of onmogelijk om het lichaamsdeel te bewegen.

Een peesontsteking kan door sporten of door andere hevige inspanning veroorzaakt worden, maar een peesontsteking kan ook spontaan voorkomen. Deze blessure treedt vaak op in de armen of benen die bij een bepaalde discipline veel gebruikt worden. Sporten met peesontsteking schouder kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld basketbal, volleybal en tennis. Atleten en hardlopers kunnen een ontsteking in de knie krijgen (jumpers knee), en peesontstekingen in de arm komen voor bij baseballers, tennissers (tennisarm) en hockeyers.

Er zijn verschillende types peesontsteking. Een acute peesontsteking kan na één ongelukkige beweging of slecht voorbereide sportsessie ontstaan. Een langzaam optredende en terugkerende peesontsteking wijst erop dat je verkeerde bewegingen maakt of telkens te veel belasting op die pees zet. En een chronische peesontsteking kan voorkomen als een pees door eerdere ontstekingen of verwondingen permanent van structuur is veranderd, maar kan ook wijzen op een stoornis in je afweersysteem zoals reuma of op een aandoening zoals botontkalking.

 

Mag je sporten met een peesontsteking?

Tips als je gaat sporten met een peesontstekingEen peesontsteking maakt het vervelend en lastig om te sporten. Een pees brengt je lichaam in beweging: een pees in je been zet de kracht vanuit je been spieren over op je botten, waardoor je je been naar voren of naar achter kunt bewegen en kan lopen. Andere pezen zorgen voor de beweging van je armen, je romp en je nek en hoofd. Als één van deze pezen ontstoken raakt, dan wordt het erg pijnlijk en moeilijk om het betreffende lichaamsdeel nog te bewegen.

Sporten waarbij je het pijnlijke deel van je lichaam gebruikt kunnen (tijdelijk) niet mogelijk zijn. Vaak zit er niet veel anders op om te wachten tot de ontstoken pees geneest en de pijnklachten verdwijnen. Je kan in de tussentijd wél andere sporten of oefeningen doen waarbij je de aangetaste pees niet intensief hoeft te gebruiken. Het is een goed idee om de pees licht te blijven belasten, dus om hem voorzichtig te blijven bewegen. Daardoor stroomt er nieuw bloed met zuurstof naar de pees en geneest die sneller.

 

Tips als je gaat sporten met een peesontsteking

Wat kan je als sporter doen om een peesontsteking te laten genezen? En hoe zorg je dat de ellende niet meer terugkomt? Dit zijn de belangrijkste tips.

  • 1. Zorg voor een goede warming-up. Het warm maken en rekken van spieren en pezen vóór je gaat sporten maakt de kans op deze blessure kleiner. Ook een uitgebreide cooling-down is een aanrader.
  • 3. Zorg voor de juiste beschermingsmiddelen. De juiste sportkleding, nieuwe goede sportschoenen en sportaccessoires kunnen allemaal helpen om een peesontsteking te voorkomen. Braces, steunen en sporttape kunnen helpen om een bestaande ontsteking te laten genezen.
  • 4. Stop tijdelijk met intensief sporten. Als je tóch door blijft trainen met een ontstoken pees, dan kan de blessure soms erger worden. Ook kan het dan (veel) langer duren voordat de ontstoken pees genezen is.
  • 5. Revalideer door te bewegen. Er zijn een paar sporten die er om bekend staan dat ze ideaal zijn voor revaliderende sporters. Ze leggen weinig of geen belasting op beschadigde pezen en zorgen dat je in conditie blijft. Zwemmen, cardiotraining en fietsen zijn een paar goede trainingen die je kunt volgen als je een ontstoken pees hebt.
  • 6. Train je spieren. Hoe sterker je spieren en pezen zijn, hoe beter ze de krachten opvangen die bij sporten vrijkomen. Je kan dus zorgen dat je spieren en je pezen groter worden en een hogere belasting aankunnen, waardoor de kans op een peesontsteking steeds kleiner wordt. Zogenaamde excentrische oefeningen zijn de beste manier om een hogere spiermassa en sterkere pezen te bereiken.
  • 7. Schakel een trainer of fysio in. Zeker als je vaker een peesontsteking oploopt, kan dat komen omdat je verkeerde technieken gebruikt tijdens het sporten of een ongeschikt trainingsschema hebt. Een fysiotherapeut, sportarts of persoonlijke training kan je helpen om de oorzaak van het probleem op te sporen en samen met jou je trainingen aan te passen.
  • 8. Kies voor een andere sport. Helaas kan een ontstoken pees op dezelfde plek bij sommige mensen telkens terugkomen. Als een fysiotherapeut, goede warming-up en andere maatregelen niet helpen, dan kan je overwegen om voor een andere sport te kiezen, waarbij je de kwetsbare pees minder hoeft te gebruiken.

 

Lees ook eens over:

 

 

Kinesiology photo created by freepik - www.freepik.com
Cramps photo created by wayhomestudio - www.freepik.com