Mountainbiken is een geweldige sport om lichaamsbeweging te krijgen, sociale contacten op te doen en te genieten van de buitenlucht. Gemiddeld verbrand je ongeveer 13 calorieën per minuut tijdens het mountainbiken, maar dit kan variëren afhankelijk van het terrein en de snelheid. Factoren zoals terrein, snelheid, gewicht en duur van de rit spelen allemaal een rol bij het aantal calorieën dat je verbrandt. Daarnaast heeft mountainbiken ook andere gezondheidsvoordelen. Lees verder om meer inzicht te krijgen in deze populaire sport.

Hoeveel calorieën verbrand je met mountainbiken?

Met mountainbiken verbrand je gemiddeld zo'n 13 calorieën per minuut. Op vlak terrein verbrand je minder calorieën, terwijl ruiger terrein je verbranding verhoogt. Het aantal calorieën dat je verbrandt, kan oplopen tot bijna 800 calorieën per uur, afhankelijk van je snelheid en het terrein. Gemiddeld verbrand je tussen de 450 en 1400 calorieën per uur tijdens het mountainbiken, met ongeveer 680 calorieën tijdens een gematigde sessie.

Factoren die de calorieverbranding beïnvloeden

Naast het terrein en de snelheid zijn er andere factoren die je calorieverbranding tijdens het mountainbiken beïnvloeden. Een hogere snelheid resulteert in een hoger calorieverbruik, bijvoorbeeld tijdens een wedstrijd waar je meer dan 1000 calorieën per uur kunt verbranden. Een gematigde inspanning op minder uitdagend terrein zal naar verwachting ongeveer 600 calorieën per uur verbranden. Zelfs op dit niveau is mountainbiken beter dan fietsen op de weg, waar gemiddeld 450-500 calorieën per uur worden verbrand.

Invloed van gewicht op calorieverbranding

Je huidige gewicht speelt ook een belangrijke rol bij het aantal calorieën dat je verbrandt tijdens het mountainbiken. Hoe meer je weegt, hoe meer calorieën je zult verbranden. Dit komt doordat je meer inspanning moet leveren om vooruit te komen op je mountainbike. Bovendien hebben mensen met een slanker of gespierder lichaam efficiëntere spieren, wat ook bijdraagt aan een hogere calorieverbranding.

Duur van de rit en andere factoren

De duur van je mountainbikerit is een andere belangrijke factor die je calorieverbranding beïnvloedt. Langere ritten zorgen voor een hogere calorieverbranding omdat je vermoeider raakt en harder moet werken om vooruit te blijven gaan. Daarnaast spelen ook je lichaamsgewicht en het gewicht van je mountainbike een rol bij afdalingen en beklimmingen.

 

De hartslag is ook van belang. Als je niet erg fit bent, zul je je meer inspannen en zal je hart sneller kloppen dan wanneer je fysiek fit bent.

 

Bij het beginnen met mountainbiken is het verstandig om je routes goed te plannen en blessures te voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld een fietscomputer om je route van tevoren te plannen.

 

Voor meer informatie over mountainbiken en de voordelen ervan, kun je terecht op deze informatieve website.

Interessant aritkel? Lees ook onze andere artikelen over :