Mountainbiken is een populaire activiteit vanwege de voordelen voor de knieën en enkels in vergelijking met bijvoorbeeld joggen. Het kan eenvoudig worden toegevoegd aan je wekelijkse trainingsschema. Maar welke spieren train je eigenlijk met mountainbiken en hoeveel calorieën verbrand je tijdens deze activiteit? In dit artikel zullen we dat voor je uitzoeken.

Waarom mountainbiken ideaal is voor spieropbouw

Als je begint met mountainbiken om spieren op te bouwen, moet je allereerst rekening houden met het terrein waarop je fietst. Gebruik bijvoorbeeld een fietscomputer om je route te plannen. Je kunt meer spieren opbouwen door heuvels te beklimmen. Op vlak terrein kun je ook kracht opbouwen door de weerstand te verhogen en in een lagere versnelling te blijven fietsen. Let wel op dat je veilig fietst, gezien de hogere snelheid.

Welke spieren worden getraind tijdens mountainbiken?

Bij mountainbiken worden verschillende spieren aangesproken, waaronder de bilspieren, hamstrings, quadriceps en kuitspieren. Daarnaast train je ook de spieren in je voet, zoals de dorsiflexoren en plantair flexoren. Als je de intensiteit van de training verhoogt, kun je ook je bovenlichaam trainen, inclusief de schouderspieren, biceps, triceps, onderarmspieren en borstspieren. Alle vormen van fietsen zijn goed voor duurtraining en helpen bij gewichtsverlies. Het beklimmen van heuvels en het rijden met kracht is de beste manier om uithoudingsvermogen op te bouwen en tegelijkertijd spieren te ontwikkelen.

 

Voor meer informatie over de spieren die je traint tijdens het mountainbiken, kun je hier terecht.

Spieropbouw zonder gewrichtsbelasting

Activiteiten zoals joggen, hardlopen of sporten met spring- en dynamische bewegingen kunnen belastend zijn voor het lichaam. Ze zijn allemaal uitstekend voor het opbouwen van cardiovasculair uithoudingsvermogen en kunnen ook helpen bij het opbouwen van vetvrije spieren.

 

Naarmate we ouder worden, slijten de gewrichten en kunnen deze schokken leiden tot blessures of chronische aandoeningen zoals artritis en plantaire fasciitis. Als je spieren wilt opbouwen zonder de pijn en het lijden van activiteiten met een hoge impact, is mountainbiken een goede optie voor jou.

 

Dit geldt uiteraard onder de voorwaarde dat je je niet bezighoudt met extreme downhill trails waarbij de kans op vallen van je mountainbike aanwezig is. Als je je houdt aan gemakkelijke tot matige trails en binnen je comfortzone fietst, zou je spieren moeten kunnen op

 

bouwen en een geweldige workout krijgen met mountainbiken. Het is ook een geschikte activiteit op een rustig en verantwoord tempo als je last hebt van blessures, zoals een frozen shoulder of klapvoet.

Bovenlichaamstraining tijdens het mountainbiken

Tijdens het mountainbiken bouw je spieren op in je schouders, biceps en triceps. Door heen en weer te zwaaien tijdens het klimmen worden de biceps aangespannen. Bovendien train je je schouders en triceps doordat je tijdens het fietsen voortdurend je evenwicht bewaart. Hoewel je bovenlichaam niet dezelfde mate van training krijgt als je benen tijdens het mountainbiken, zul je wel een stevige, constante verbranding ervaren.

Calorieverbranding tijdens mountainbiken

Over het algemeen verbrand je tijdens het mountainbiken tussen de 350 en 850 calorieën per uur. Dit hangt uiteraard af van factoren zoals intensiteit, terrein en individuele kenmerken.

Meer artikelen over fietsen lezen? Zie onze andere artikelen: