Er is meer dan koud weer en drukke schema’s waar je in deze tijd van het jaar met je trainingsroutine tegenaan loopt. Het is ook het koude en griepseizoen. Hoewel veel fanatieke sporters gewoon gaan sporten met griep, kun je je wel afvragen of het altijd de beste beslissing is om te sporten als je griep hebt. Zijn er ook manieren waarop je jouw trainingen moet aanpassen om een ​​snel herstel te bevorderen?

 

Sporten met griep – moet je doorgaan?

Volgens Dr. Edward R. Laskowski, van de Mayo Clinic, is een algemene vuistregel dat matige lichaamsbeweging meestal veilig is zolang jouw symptomen “boven de nek” zijn. Dit omvat symptomen die gepaard gaan met verkoudheid, zoals een loopneus, verstopte neus, niezen of lichte keelpijn.

Dit lichamelijk ongemak hoeft jouw trainingsroutine niet te verstoren, op voorwaarde dat je je energiek en goed voelt. Een reeks onderzoeken uitgevoerd aan de Ball State University heeft zelfs aangetoond dat niet alleen een lichte verkoudheid je prestaties niet zal schaden, maar dat sporten terwijl je ziek bent (gematigd natuurlijk) je zelfs kan helpen sneller te herstellen.

 

Regelmatig bewegen

Regelmatige lichaamsbeweging, vergezeld van een goede nachtrust, kan een krachtige boost zijn voor jouw immuunsysteem. Niet alleen helpt het sporten zelf om witte bloedcellen, die ziekten bestrijden, sneller door jouw lichaam te laten gaan, maar het beïnvloedt ook de hormonen die jouw slaapcycli beheersen. Beweging helpt je dus indirect om dieper te slapen, waardoor je immuunsysteem zichzelf beter kan herstellen.

 

Wanneer een pauze nemen

Omgekeerd mogen “onder de neksymptomen” zoals congestie op de borst, een hoestbui of spijsverteringsproblemen niet worden genegeerd. Koorts is een ander symptoom waar je niet doorheen moet proberen te trainen. Luister naar je lichaam en geef het rust. Als je last hebt van spierpijn of vermoeidheid, neem dan ook een dag vrij, want sporten terwijl je ziek bent, zal je symptomen alleen maar verergeren. Als je twijfelt, bespreek dan jouw symptomen en jouw routine met een arts.

 

Herstellen na de griep

houd je lichaamsbeweging dan op een gematigd niveau als je gaat sporten na griepAlleen omdat je koorts voorbij is en je maar een klein beetje snottert, wil dat nog niet zeggen dat je meteen weer in je normale routine moet beginnen. Als je nog steeds last hebt van de lichte “boven het hoofd”-symptomen, houd je lichaamsbeweging dan op een gematigd niveau, zelfs als dat betekent dat je je normale intensiteit moet verlagen.

Als je normaal hardloopt, moet je mogelijk joggen of zelfs wandelen totdat je volledig hersteld bent. Mogelijk moet je ook de lengte van uw trainingen inkorten. Dokter Howard LeWine, van Harvard Health Publications, waarschuwt dat virale infecties zoals de griep het hart kunnen verzwakken, waardoor het vatbaar wordt voor schade door zware inspanning.

 

Niet doorgaan met ademhalingsmoeilijkheden

Stop als je je uitgeput voelt of moeite hebt met ademhalen. Wees vooral voorzichtig als je beklemming en hoest in jouw borst begint te krijgen. Veel ziekten beginnen met symptomen zoals keelpijn of congestie, die later een ernstiger ziekte blijken te zijn, zoals keelontsteking of bronchitis.

Als je begint te piepen of symptomen zoals kortademigheid krijgt na ongeveer 15 minuten sporten, is dat een zeker teken dat je niet moet doorgaan. Als je medicijnen gebruikt om overgebleven verkoudheidssymptomen te verlichten, dan kan jouw hartslag toenemen. Dit, in combinatie met sporten, kan ertoe leiden dat je kortademig wordt.

 

Terug naar de sportschool

Er zijn bepaalde praktische stappen die je kunt nemen om griep- en verkoudheidssymptomen te helpen verminderen. Water helpt je lichaam al het opgehoopte slijm uit onze keel en neus te verdrijven. Je kunt jezelf gehydrateerd houden door veel rauwe groenten, vers sap en soep te consumeren. Als de kleur van je plas lichtgeel is, betekent dit dat je veel vocht drinkt. Als jouw urine echter een donkerdere, amberkleurige kleur heeft, moet je mogelijk meer water drinken.

 

Zink

Het mineraal zink kan jouw immuunsysteem helpen om meer witte bloedcellen aan te maken, wat kan helpen bij het bestrijden van verkoudheid of griep. Je kunt jouw inname van zink verhogen door meer zaden, eieren of schaaldieren te consumeren. Klink dat niet smakelijk in de oren? Dan kun je gewoon online zinksupplementen bestellen.

Volg deze stappen en je kunt binnen de kortste keren weer sporten in de sportschool. Als je weer begint met trainen, begin dan met lichte oefeningen. Je moet het niet overdrijven om de verloren tijd in te halen. Oefeningen zoals zwemmen en wandelen zijn geschikt en je kunt de intensiteit van jouw oefeningen met de tijd opbouwen.

 

Lees ook eens over: