Staar is een aandoening die de levenskwaliteit kan verminderen door vertroebeling van de ooglens. Een staaroperatie vervangt de vertroebelde lens door een kunstlens, wat het zicht verbetert. Na de operatie is het dragen van een (lees)bril vaak nog nodig. Fietsen na een staaroperatie is meestal mogelijk na ongeveer 2 weken, maar voorzichtigheid is geboden. Het vermijden van bruuske bewegingen en het dragen van een oogkapje tijdens de slaap zijn aanbevolen. Een zonnebril kan ook nuttig zijn tijdens het fietsen.

Wat is een staaroperatie?

Een staaroperatie is een ingreep waarbij een oogarts een vertroebelde lens vervangt door een kunstlens, wat het zicht verbetert. Na de operatie is het vaak nog nodig om een (lees)bril te dragen. Ook worden oogdruppels voorgeschreven voor een snel herstel. Het dragen van een oogkapje tijdens de slaap kan ook nodig zijn.Staaroperatie: een ingreep waarbij de arts een vertroebelde lens vervangt door een kunstlens

Wanneer mag je fietsen na een staaroperatie?

Na ongeveer 2 weken na de staaroperatie hebben de meeste mensen weer goed zicht. Een bezoek aan de opticien voor een nieuwe bril of contactlenzen vindt meestal plaats na 4 tot 6 weken. Fietsen is over het algemeen mogelijk na 2 weken, maar voorzichtigheid is geboden. Bruuske bewegingen moeten worden vermeden en contactsporten zijn af te raden. Hier zijn enkele handige tips:

Handige tips voor fietsen na een staaroperatie:

1. Gebruik een oogkapje tijdens het slapen om je ogen te beschermen tegen wrijven en irritatie.

2. Fiets de eerste weken op een rustig tempo, omdat je zicht mogelijk nog niet optimaal is.

3. Draag tijdens het fietsen een zonnebril om je gevoelige ogen te beschermen tegen zonlicht en andere ongemakken.

 

Voor meer informatie over staaroperaties en het herstelproces kun je hier terecht.

Meer informatie over de behandeling en oefeningen voor een gescheurde meniscus kun je hier vinden.

Interessant artikel? Wij hebben meerdere soortgelijke artikels geschreven: