Wanneer je bent bevallen dan heb je een wereldprestatie geleverd. Het is logisch dat je lichaam moet herstellen en dat je lijf veranderd is. Ondanks dat je de eerste weken nog heerlijk op een roze of blauwe wolk zit, wil je op den duur waarschijnlijk weer beginnen met buikspieroefeningen. Maar hoe pak je dat aan? En hoe zorg je ervoor dat je je lichaam optimaal laat herstellen? De antwoorden op deze vragen vind je in dit artikel.

 

Hersteltijd na de bevalling

Na je bevalling heb je hersteltijd nodig. Niet alleen lichamelijk vraagt een bevalling veel van je lijf, maar ook mentaal moet je soms je draai weer vinden. Wanneer we kijken naar je fysieke hersteltijd, dan verschilt dat echt per persoon en per bevalling. Gemiddeld wordt uitgegaan van één basis hersteltijd van zes tot acht weken. Volledig herstel zal optreden na drie tot vier maanden. Gelukkig kan je de buikspieroefeningen al vrij vlot weer oppakken. Je dwarse buikspieren mag je vier dagen na je bevalling weer rustig trainen en na tien dagen mag je rustig beginnen met je schuine buikspieren. Je rechte buikspieren mag je pas trainen na zes weken. Dus wacht hier nog een tijdje mee. Belangrijk is dat je alles rustig opbouwt. Je lichaam heeft een enorme prestatie geleverd dus laat je lichaam goed herstellen en begin pas met de oefeningen als jij er weer klaar voor bent.

Je kunt ook gewoon buikspieroefeningen doen als je zwanger bent.

 

Tips voor als je weer gaat starten met buikspieroefeningen na de bevalling

Ga je na de bevalling rustig je buikspieren weer trainen? Doe dit dan heel rustig en stop wanneer de oefeningen pijn gaan doen. Belangrijk is dat je je schema rustig opbouwt en niets gaat forceren. Een aantal tips voor wanneer je weer gaat starten:

  • Start niet te snel
  • Begin met je dwarse buikspieren
  • Begin met 1 rondje van 10 herhalingen
  • Lukt het niet of krijg je klachten? Schakel hulp in

Het is dus belangrijk om je buikspieren rustig te laten wennen aan de oefeningen. Start daarom rustig en begin met een kleine ronde. Gaat dat goed? Dan kan je rustig uitbereiden. Krijg je onverhoopt toch klachten? Dan is het verstandig om hulp te zoeken bij een fysiotherapeut.

 

Welke buikspieroefeningen mag je doen na de bevalling?

Welke buikspieroefeningen mag je doen na de bevallingNa de bevalling kan je natuurlijk niet direct alle oefeningen uitvoeren. Het is belangrijk dat je begint met de dwarse buikspieren en dat je de oefeningen opbouwt naar de schuine buikspieren. Je dwarse buikspieren fungeren als een soort korset en zorgen voor een strakke core. Je traint deze spieren door heel diep in en uit te ademenen en daarbij je buikspieren goed aan te spannen. Gaat dit goed? Dan kan je verder gaan met de schuine buikspieren. Oefeningen die je kan uitvoeren zijn:

  • Heel slides
  • Dead bug en dead bug extended
  • Loaded carries
  • Anti-rotatieoefeningen

 Het is belangrijk dat voordat je begint met trainen, je de dwarse buikspieren activeert. Dit doe je door goed uit te blazen als je kracht zet. Je zal zien dat je snel op kan bouwen en dat je voelt dat je core sterker wordt. Voorbeelden en meer informatie over de oefeningen kan je hier vinden.

Ben je net bevallen en ben je van plan om te starten met trainen? Lees je dan goed in en zorg voor een goede voorbereiding. Wil je meer informatie over het trainen van je buikspieren? Kijk dan zeker eens op deze website. Belangrijk is dat je luistert naar je lichaam en dat je rustig begint. Maar bovenal; geniet van de trainingen!

 

Lees ook eens over:

 

Pregnant couple photo created by master1305 - www.freepik.com
Hiit photo created by tonodiaz - www.freepik.com