Wie mooi wil zijn moet pijn lijden. We horen deze uitdrukking het vaakst terwijl we vechten tegen de pijn van het sporten en de pijn die kan volgen – die beide ook de neiging hebben om sterker te worden. Maar wanneer wordt deze motivatie mantra meer schadelijk dan nuttig? Wanneer kun je sporten met spierpijn? We gaan het na in deze blog. Door sport en lichaamsbeweging zijn velen van ons getraind om soms pijn te doorstaan. Maar het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren, omdat pijn over het algemeen de manier is waarop je lichaam aangeeft dat er iets aan de hand is – of dat nu spierpijn is of echte pijn die een blessure signaleert.

 

Is het slecht om met spierpijn te sporten?

Spierpijn treedt op omdat zowel de spieren als het bindweefsel eromheen tijdens het sporten beschadigd raken. Dit is volkomen normaal en voor het grootste deel niets om je zorgen over te maken. Sterker nog, dit is hoe spieren sterker worden, omdat ze elke keer een beetje beter worden opgebouwd.

Toch is spierpijn ongemakkelijk en kan het aanvoelen als:

  • Spieren die zacht aanvoelen
  • Brandende pijn als je een specifieke spiergroep gebruikt
  • Ongemak dat optreedt bij het staan, zitten, hurken, tillen of de trap op en af ​​gaan

Wat vervelender is, is dat deze pijn een tijdje kan blijven hangen.

 

Vertraagde spierpijn

Meestal voel je pas ongeveer 24 tot 72 uur na je training pijn en dan kan deze pijn tot drie dagen aanhouden. Dit is waarom het vertraagde spierpijn wordt genoemd.

En ondanks stretchen, schuimrollen of het gebruik van een massage, heb je wellicht nog steeds te maken met pijnlijke spieren tegen de tijd dat je volgende training begint. De logische vraag: moet je met zulke pijn doorzetten of je spieren laten rusten?

Trainen als het pijnlijk is, is oké, zolang het je beweging niet zodanig beïnvloedt dat je moet compenseren en iets moet doen op een manier die onveilig is. Spierpijn kan een belemmering zijn om te sporten, maar het is tijdelijk en hoe meer je oefent, hoe minder je het zou moeten voelen. Daarom is actief blijven zo belangrijk. Gewoonlijk zullen degenen die actief blijven niet zoveel pijn krijgen.

 

Naar je lichaam luisteren

Naar je lichaam luisteren als je wil sporten met spierpijnMaar zelfs met pijn bestaat er een risico als je de mantra te nauw volgt. Je wilt nooit per ongeluk een ongemak dat als iets kleins begon, veranderen in iets dat mogelijk je risico op letsel kan vergroten. Wanneer het veilig is om “door de pijn heen te gaan” en wanneer niet.

Als het op je trainingen aankomt, is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren en te weten wanneer iets echt niet goed voelt – of dat nu spierpijn is die je vorm in gevaar brengt, meer spierpijn dan normaal of echte schadelijke pijn die op een blessure kan wijzen.

Als je bijvoorbeeld nog steeds pijn hebt van het doen van squats en deze pijn ertoe leidt dat je verschillende sets step-ups op een verkeerde manier doet, begin je te zien hoe een klein, acuut probleem snel kan veranderen in een grotere of chronische verergering.

 

Pijn als signaal

Bovendien kan pijn soms een teken zijn dat je de training te snel opvoert, wat ook jouw risico op letsel kan vergroten.

Soms is het ongemak dat je voelt een gevolg van het feit dat je van vijf kilometer per keer naar vijftien hebt gerend of dat je je trainingsvolume of -intensiteit veel te snel hebt verhoogd. Je hebt het overdreven en die spieren hebben rust nodig voordat ze weer zo intens worden uitgedaagd.

Dit is waar crosstraining – dat wil zeggen, jouw trainingsroutine door elkaar mixen door andere activiteiten op te nemen – belangrijk wordt, omdat het kan helpen voorkomen dat je overbelastingsblessures oploopt die je kunt krijgen door jouw spieren herhaaldelijk of intensief op dezelfde manier te gebruiken.

Ten slotte is er het ongemak dat eigenlijk echte pijn is die een blessure signaleert.

 

Pas op voor pijn die:

  • Erg onaangenaam is en begint na een bepaalde beweging of tijdens het sporten
  • Gepaard gaat met zwelling of blauwe plekken
  • Aanzienlijk jouw bewegingsbereik of het vermogen om dagelijkse functionele activiteiten uit te voeren beperkt
  • Langer dan drie dagen blijft hangen
  • Blijft terugkomen

Dit is wanneer je een stap terug wilt doen en echt wilt nadenken over wat de oorzaak van het ongemak zou kunnen zijn in plaats van er gewoon doorheen te gaan. Als je bijvoorbeeld probeert te rennen op een verstuikte enkel voordat je er klaar voor bent, kun je jezelf nog meer pijn doen.

 

Is het veilig om met spierpijn te blijven sporten?

We weten dat actief zijn veel beter is dan sedentair zijn. En dit geldt niet alleen voor onze algehele gezondheid. Het is ook belangrijk voor spierherstel en genezing. Dat gezegd hebbende, om veilig te oefenen met spierpijn moet je eerst een arts in de sportgeneeskunde raadplegen en hulp krijgen van een fysiotherapeut.

Als de pijn het gevolg is van ongunstige stress die op een spiergroep of gewricht wordt uitgeoefend, kan het verlichten ervan slechts een simpele aanpassing van jouw trainingsroutine of correctie van jouw techniek vereisen. Misschien met enkele wijzigingen in de intensiteit of kleine aanpassingen aan hoe je bepaalde bewegingen uitvoert.

 

Pijnvrij bewegingsbereik

Een fysiotherapeut kan je ook helpen een pijnvrij bewegingsbereik te vinden waar je nog steeds productief kunt zijn met een oefening zonder jezelf tot die grens van ongemak te drijven. Bij een meer acuut letsel, zoals spierspanning of verstuiking, moet je elke significante stress door die spiergroep vermijden.

Maar aangezien beweging genezing kan bevorderen, kan een fysiotherapeut kan n meten hoe je die spiergroep nog steeds kunt gebruiken op een manier die je blessure niet verergert of je herstel vertraagt.

Het is gewoon ongelooflijk belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Als iets echt pijnlijk of ongemakkelijk aanvoelt en verder lijkt te gaan dan pijn, laat het dan nakijken. Wat je niet wilt, is de pijn doordrukken tot het punt dat je van iets kleins een chronisch of ernstiger probleem maakt.

 

Lees ook eens over: