Je kent het vast wel: je bent een avondje naar een concert of festival geweest, hebt heerlijk meegezongen met alle muziek en een gezellige avond gehad met je vrienden. Maar de volgende dag wordt je wakker met een vreselijke piep in je oor. Naast dat dit niet alleen vervelend is, is het ook nog eens slecht voor je gehoor. Bij harde muziek is het altijd belangrijk goede gehoorbescherming te dragen. Maar wist je dat dit niet alleen bij concerten of festivals belangrijk is om gehoorbescherming te dragen? In dit artikel vertellen we je bij welke outdoor activiteiten je gehoorbescherming moet dragen.

Bezoek een audicien

Denk je dat je al last hebt van gehoorverlies? Hoe jong of oud je ook bent, het kan nooit kwaad om advies in te winnen van een hoorspecialist. Een audicien doet samen met jou een gehoortest en onderzoekt of je ook daadwerkelijk een gehoorprobleem hebt. Zoek naar een erkende audicien bij mij in de buurt en maak meteen een afspraak als je denkt dat je gehoorschade hebt opgelopen.

Werken in de tuin      

Wanneer je aan het werk gaat in de tuin en bijvoorbeeld je gras gaat maaien of gebruikmaakt van een kettingzaag, kan dit al snel oplopen tot 90 of zelfs 100 decibel (dB). Het aantal decibel wat je oren kunnen verdragen zonder schade ligt tussen de 80 en 85 dB. Het kan dus goed zijn om gehoorbescherming te dragen wanneer u in de tuin aan het werk gaat, zeker als u dit met regelmaat doet. Zo voorkom je gehoorschade en eventueel zelfs gehoorverlies.

Vuurwerk

Met Oud en Nieuw, bij de Kermis of gewoon zomaar; vuurwerk wordt in Nederland het hele jaar door wel een paar keer afgestoken en gaat gepaard met harde knallen. Er wordt bij het afsteken van vuurwerk altijd gewaarschuwd om te letten op je handen, maar let bij het afsteken (of kijken) naar vuurwerk ook op je oren. Het aantal decibel van vuurwerk ligt rond de 140 tot 160 decibel, zeker wanneer je het zelf afsteekt of er dichtbij staat. Om zo veilig mogelijk te zijn, kun je naast een vuurwerkbril ook het beste gehoorbescherming dragen.

(Sport)evenementen

Ga je wel eens naar (sport)evenementen zoals een voetbalwedstrijd, een festival of concerten? Hierbij is er ook vaak harde muziek en andere harde omgevingsgeluiden en is het dus belangrijk om passende gehoorbescherming te dragen wanneer je hier naartoe gaat, zeker als je dit met regelmaat doet. Draag bijvoorbeeld oordoppen muziek met filters om ervoor te zorgen dat je geen schade oploopt aan je gehoor wanneer je deze evenementen bezoekt.

Koptelefoon of oordopjes

Luister jij onderweg naar je werk of school veel muziek door je koptelefoon of bijvoorbeeld je oordopjes? Let hierbij ook goed op het volume waarnaar je muziek luistert. De meeste koptelefoons of oordopjes hebben een speciale functie waarbij je kunt zien wat een veilig volume is om naar te luisteren, zodat je geen gehoorschade of gehoorverlies oploopt. Het is belangrijk hier goed op te letten, zodat je op de lange termijn geen gehoorverlies of gehoorschade oploopt. Gehoorschade of gehoorverlies kun je met verschillende (outdoor) activiteiten oplopen. Het is dus belangrijk om hiermee rekening te houden wanneer je een of meerdere van deze activiteiten vaak doet. Draag altijd gehoorbescherming om zo te voorkomen dat je blijvende schade oploopt.